1630 forint a fizikai dolgozók átlagos órabére

A fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos órabére tavaly a negyedik negyedévben 13,1 százalékkal 1630 forintra emelkedett az egy évvel korábbihoz viszonyítva, a középvezetők körében pedig 9,2 százalékos volt az átlagbérek éves növekedése – közölte a Trenkwalder és a Moore Hungary.

A munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó Trenkwalder közel 7 ezer dolgozó béradatait feldolgozó elemzése szerint a legtöbb régió fizikai átlagórabérei között nincs jelentős eltérés, ez az érték 1500-1650 forint közötti sávban mozog. Egyedül Közép-Magyarország és a főváros ugrik ki a mezőnyből: ezeken a területeken az órabérek átlagos nagysága 2100 forint feletti.

Hamrák Viktor, a Trenkwalder szolgáltatási igazgatója a közleményben kifejti, hogy a felmérésük adatai csupán az alapbérek változásait követik. Mivel az év második felében a cégek jelentős része különféle pótlékokat és egyszeri juttatásokat nyújtott dolgozóinak, a fizikai munkások átlagkeresetének éves változása összességében néhány százalékkal nagyobb lehet.    A munkaerő-közvetítő szerint tavaly hosszú idő után először a bérek emelkedése elmaradt az infláció mögött, vagyis csökkenni kezdtek a reálbérek. Előrejelzésük szerint 2023-ban további 3-4 százalékos reálbércsökkenés várható, mielőtt 2024-ben ez a mutató ismét emelkedő pályára áll majd.

A Moore Hungary tanácsadó és könyvvizsgáló cég több mint 60, főként nemzetközi cég magyarországi leányvállalatánál dolgozó középvezetőinek béradatait vizsgálta meg. A 700 ezer és 1 millió forint közötti havi bruttó fizetési sávban dolgozók esetében a béremelkedés mértéke a negyedik negyedévben átlagosan 9,2 százalék volt az előző év hasonló időszakához viszonyítva.    Hajnal Péter, a Moore Hungary ügyvezető partnere a közleményben rámutatott, hogy a cégek a szellemi munkát végző középvezetők esetében sem tudták kompenzálni az inflációt, ugyanakkor mivel a munkáltatók jelentős része az év elején emeli a béreket, az első negyedévben már várhatóan bőven kétszámjegyű béremelkedés valósulhat meg ebben a szegmensben.

Az infláció mértékét meghaladó béremelés a versenyszférában elsősorban azoknál a cégeknél várható a következő hónapokban, amelyek forgalmát a recesszió nem, vagy kis mértékben befolyásolta, illetve amelyek árbevétele legalább részben devizában jelentkezik – mutatott rá a szakember.

A Moore Hungary adatai szerint az országos szinten már több mint 60 ezer főt foglalkoztató szolgáltatóközpontok (SSC) középvezetőinél a fenti átlagtól kissé elmaradt, 8,2 százalékos volt a béremelés. Az alacsonyabb szintű béremelések hatása máris látszik a fluktuációs adatokon: az SSC-k kilépési forgalma 5,8 százalékra nőtt – olvasható a közleményben.