Már nem az autóipar ösztönzi a robotikát

AMR
Számos iparágban rendkívül gyorsan megy végbe a digitális átalakulás, ám sehol sem gyorsabban, mint az elektronikai iparban. Az egyre rövidülő innovációs ciklusokhoz rugalmas, gyorsan telepíthető és lehetőleg alacsony költséggel üzemeltethető rendszerekre van szükség, annak érdekében, hogy az elektronikai termékek és félvezetők gyártói versenyképesek maradhassanak.

Jelentős fellendülésnek lehettünk tanúi a robotok használatát illetően az elektronikai iparban az elmúlt években, sőt a 2020-as év történelmi jelentőségűnek is bizonyult a robotika történetében, mivel az autóipar elvesztette pozícióját az elektronikai iparral szemben, mint az ipari robotok legnagyobb ügyfele, vagyis az elektromos/elektronikai ipar lett az ipari robotok fő vásárlója. Ennek az átállásnak az egyik fő oka a robotok által elvégzendő feladatok bővülésében keresendő. A robotikai automatizálás egyre életképesebb gazdasági ajánlatot jelent a rendkívül szűk haszonkulcs mellett dolgozó elektronikai gyártók számára. A robotokat a teljes értéklánc és gyártási ciklus mentén alkalmazzák – a fémforgácsolástól a miniatűr alkatrészek összeszerelésén és minőségellenőrzésen keresztül a késztermékek csomagolásáig és raklapozásáig, valamint az alkatrészek és áruk az üzem különböző pontjaira való szállításáig.

MiR100 robot ifm (2)

Annak ellenére, hogy az automatizálás már jól bevált az elektronikai és félvezetőiparban, az ágazat vállalatai továbbra is profitálhatnak az ezen a területen véghezvitt folyamatos fejlesztésekből. Az autonóm mobil robotok (AMR) vonzó lehetőségeket kínálnak a belső logisztika és az anyagmozgatás automatizálására az elektronikai iparban, alkalmazások széles körében. Autonóm tájékozódásuknak köszönhetően az AMR-ek menet közben alkalmazkodnak a dinamikus körülményekhez, és elkerülik a költséges torlódásokat. Teljes műszakban dolgoznak és automatikusan töltik magukat, így az AMR-ek szinte folyamatosan használhatók. Ezenkívül az agilis AMR-ek ugyanabban a térben dolgozhatnak, mint emberi kollégáik, és mivel nincs szükségük külső irányításra, nem foglalnak el feleslegesen helyet a gyár területén. És mivel az áruk A-ból B-be történő szállítása nem termel értéket, az AMR-ek az alkalmazottak nagyobb értékű feladatokra történő átcsoportosítását is lehetővé teszik a termelékenység növelése és az anyagmozgatási költségek megtakarítása érdekében.

A német ifm electronic GmbH a Boden-tó melletti Tettnangban található gyártó- és fejlesztő létesítményében autonóm mobil szállítórobotokat helyezett üzembe az alkalmazottaira nehezedő nyomás enyhítése és a lean termelés megvalósítása érdekében. A dán Mobile Industrial Robots (MiR) gyártóvállalat hat robotja szolgálja ki a gyártósorokat nyersanyaggal. A legfontosabb előny az, hogy az ifm maga is képes programozni a robotokat, így saját szenzortechnológiájával is bővítheti képességeiket.

MiR100 robot ifm (4)

“Fontos számunkra, hogy munkatársaink az értéknövelő folyamatokra tudjanak koncentrálni. Ezen túlmenően csökkenteni szerettük volna a gyártósorokon lévő anyagok mennyiségét, és biztosítani a „just-in-time” ellátást. Ennek megfelelően az intralogisztika automatizálása volt a logikus lépés” – mondja Ulrich Beller, az ifm projektmenedzsere. A vállalat számára az is kulcsfontosságú volt, hogy rugalmas tudjon maradni dinamikus termelési környezetben. Az AMR-ek számos biztonsági funkciónak, például szenzoroknak, lézerszkennereknek és kameráknak köszönhetően képesek megbízhatóan észlelni az álló és mozgó akadályokat, és lelassítani vagy kitérő lépéseket tenni. Ez azt jelenti, hogy az AMR-eket akkor is gyorsan új utakra lehet küldeni, ha a gyártótér elrendezése megváltozik.