Kapkodják a 200 millió forintos luxusautókat

Rolls-Royce
A kínai piac lassulása és az oroszországi szállítások leállása ellenére tavaly rekordszámú járművet értékesített a Rolls-Royce luxusautógyártó. Az értékesített járművek átlagára 534 ezer dollár (197,3 millió forint) volt.

A BMW konszern tulajdonában lévő luxusmárka 2022-ben 6021 járművet értékesített, ami 8 százalékkal haladja meg a korábbi értékesítési csúcsot jelentő 2021-es adatokat a gyártó közlése szerint.

A Rolls-Royce legnagyobb felvőpiaca továbbra is az Egyesült Államok, mintegy 35 százalékos részesedéssel. Kínában, a második legnagyobb piacon a járványügyi korlátozások miatt az eladások egyszámjegyű csökkenést mutattak. Az európai piac stabil növekedést produkált, Németországban és az Egyesült Királyságban is megdőltek a korábbi értékesítési rekordok.    A több mint 50 országba szállító Rolls-Royce megerősítette pozícióját a Közel-Keleten, viszont az Oroszország elleni szankciók miatt 250-300-zal kevesebb autót értékesített az országban.

Torsten Müller-Ötvös vezérigazgató az éves adatokat értékelve elmondta: a teljes portfólióban erős volt a kereslet, a rekordértékesítés mellett a cég első, teljesen elektromos meghajtású modelljének, az Spectre-nek a bemutatása miatt is nagy jelentőségű a 2022-es év.    A luxusgyártó első elektromos modellje az idei év végén kerül a piacra, és az előrendelések már most jóval meghaladták a várakozásokat – közölték.    A 118 éve alapított brit luxusautógyártó 1998-ban került a BMW csoporthoz.