Nem várt helyről érkezett jó hír

mesterséges intelligencia
Decemberre nem várt mértékben, tíz havi csúcsra emelkedett a ZEW gazdaságkutató intézet németországi és euróövezeti gazdasági hangulatindexe.

A mannheimi ZEW honlapján publikált felmérés alapján a mutató – a várt mínusz 26,4 ponttal szemben – mínusz 23,3 pontra javult a novemberi mínusz 36,7 pontról.    A decemberben elért érték a legmagasabb az idén február óta, amikor még pozitív oldalon állt a mutató, plusz 54,3 ponton, majd márciusban már mínusz 39,3 pontra zuhant. Az idei legalacsonyabb értékét szeptemberben érte el az index mínusz 61,9 ponton, ami még a 2020 márciusi mínusz 49,6 pontot is alulmúlta. 2020-ban, a koronavírus-járvány évében a mutatónak a márciusi volt az egyetlen negatív értéke.    A hangulat javulásához az energiapiacok stabilizálódása mellett az inflációs várakozások enyhülése is hozzájárult.

A felmérésbe bevont gazdasági szereplők megítélése az aktuális környezetei feltételekről szintén javult, a mutatószám mínusz 61,4 pontra emelkedett az előző havi mínusz 64,5 pontról. Ez az érték azonban jócskán elmaradt a várakozásoktól, a piaci konszenzus ugyanis mínusz 57,0 pont volt.

A ZEW euróövezeti gazdasági hangulatmutatója szintén a várakozásokat meghaladó mértékben javult decemberre vonatkozóan: mínusz 23,6 pontra emelkedett a várt mínusz 25,7 pont helyett az előző havi mínusz 38,7 pontról.    Az euróövezeti hangulati mutató estében is a decemberi lett a legjobb érték február óta, amikor még plusz 43,0 ponton állt. Az aktuális gazdasági helyzet megítélését számszerűsítő mutató értéke 7,7 ponttal mínusz 57,4 pontra emelkedett, míg az inflációs várakozások 27,1 ponttal mínusz 79,3 pontra csökkentek.