Holografikus kijelzők és vezető nélküli szállítók az Audinál

holografikus
Az Audi Hungariánál jelenleg egy gyártósoron készülnek az Audi Q3, Q3 Sportback, valamint a TT Coupé és Roadster modellek. Az alapmodellek mellett elektromos/benzines hajtásláncú Audi Q3 phev és Q3 Sportback phev modelleket is gyártanak Győrben. A vállalat folyamatosan törekszik arra, hogy támogassa a munkatársai hatékony, biztonságos és ergonomikus munkavégzését. Ezt a törekvést számtalan innováció bevezetésével valósítja meg, mint például a járműgyárban található holografikus kijelző, vagy a vezető nélkül közlekedő szállítóeszközök (FTS).

Az Audi Hungaria az autógyártásban egyedülálló módon használ a gyártási folyamatok hatékonyabbá tételére holografikus kijelzőt. A berendezés a gyártósoron a plug-in hibrid modellek érkezésekor egy hologramvideót és egy figyelmeztető üzenetet jelenít meg a munkatársaknak, hogy a start/stop gomb megnyomásával adják rá, majd vegyék le a gyújtást. A figyelmeztető üzenetre azért van szükség, mert a járművek üzemanyaggal történő feltöltésére a gyújtásváltást követően technikai okokból csak egy rövid idő áll rendelkezésre. Az eszköz munkabiztonsági szempontból is ideális, az üzemanyag gyúlékonysága miatt ugyanis a gyártósoron elhelyezett berendezésektől csak bizonyos távolságra lehetséges árammal működő technikai eszközt elhelyezni, viszont a holografikus kijelző távolról is jól látható. A berendezés további előnye, hogy nem szükséges folyamatosan működtetni: akkor jelenik meg a hologram, amikor a sorban következő plug-in hibrid modell az adott munkaállomásra érkezik.

FTS

Bizonyos folyamatok automatizálása szintén segíti a járműgyári munkatársak biztonságos és ergonomikus munkavégzését. A járműszereldében a gyártási folyamatot többek között egy újonnan üzembe helyezett vezető nélküli szállítóeszköz is támogatja, mely az előszekventált motorokat autonóm szállítja és készíti elő a munkatársaknak. Ezek az önműködő berendezések akár 1500 kilogramm tömeget is képesek megemelni és szállítani. Az új, innovatív FTS-ek különlegessége, hogy nem mágneses úton haladnak, hanem lézernavigációs technológiát alkalmaznak a tájékozódáshoz. Az automatizáció jegyében a járműgyárban a jövőben több állomáson támogatják hasonló FTS berendezések a logisztikai és közvetve a gyártási folyamatokat.