A vállalatok negyede 15 százalék feletti béremelést tervez

bérverseny, órabér, átlagbér, bruttó, cafeteria
A magyarországi vállalatok várakozásai pesszimistábbak lettek a 2023-as gazdasági évet illetően, ám a cégek fele még így is bővülésre számít jövőre, és nagyobbik hányaduk tervez bérfejlesztést – állapítja meg a Profession.hu friss HR Körkép 2022 tanulmánya.

A jelenlegi munkaerőpiaci kihívásokat és a jövő évi várakozásokat vizsgáló tanulmány megállapításairól közleményt adtak ki. A felmérés során a megkérdezett cégek 63 százaléka jelezte, hogy tervez bérfejlesztést 2023-ra. Öt százalék alatti béremeléssel számol a cégek 4 százaléka, 5-9 százalék között emelné a béreket 21 százalékuk, 10-14 százalékkal közel a felük, míg 15 százaléknál magasabb fizetésemelést tervez 25 százalékuk.    A tervezett bérfejlesztésekkel a munkaadók jelentős része a jelenlegi munkaállományának megtartását tervezi biztosítani.

Az elemzés rámutat, hogy a tavalyinál nehezebbé vált a kieső munkaerő pótlása a vállalatoknál. Amíg 2021-ben a megkérdezett cégek fele, az idén már a 60 százaléka jelezte, hogy kevesebben jelentkeznek a meghirdetett pozíciókra, 75 százalékának pedig kihívást jelent a megfelelő jelöltek megtalálása.

A munkaerő-elvándorlás a cégek háromnegyedét érinti, emellett nőtt azoknak a cégeknek az aránya tavalyhoz képest, amelyeknél legalább 3 százalékos, vagy annál nagyobb a fluktuáció – közülük minden harmadik vállalat 10 százalék fölötti fluktuációról számolt be. A leginkább érintett terület az élelmiszeripar, az egyéb könnyűipar, a nehézipar és gépgyártás, a szállítás, posta és raktározás.

Az adatfelvétel online kérdőívvel történt 2022 augusztusában és szeptemberében a Profession.hu ügyfélkörében, az első körben 240, a második körben 345, a harmadik körben pedig 398 cég megkérdezésével.