A Majosz képviselőivel találkozott a miniszter

Majosz
A megfizethető, biztonságos és klímabarát energiaellátás biztosításához elengedhetetlen Magyarország energiafüggetlenségének erősítése – mondta a technológiai és ipari miniszter Budapesten, a Magyar Járműalkatrészgyártók Országos Szövetségének (Majosz) szakmai rendezvényén.

Palkovics László kiemelte, hogy a hazai gázfelhasználás csökkentésével és a Magyarországon termelt, nem fosszilis eredetű energiatermelés növelésével 2050-re jelentősen csökkenthető az ország függősége a külföldről érkező energiától.    Az idei téli gázellátásra kitérve hangsúlyozta, hogy sem a lakosság, sem a cégek ellátása nincs veszélyben.

Előadásában a miniszter hangsúlyozta: a járműipar a magyar gazdaság legmeghatározóbb eleme, erősíteni kell ugyanakkor a magyar beszállítói képességet.

Az autóipar előtt álló egyik legnagyobb kihívásnak a hajtásrendszerek fejlesztését nevezte. Felidézte, hogy az Európai Unió Környezetvédelmi Tanácsa lehetővé tette a belsőégésű motorok használatát 2035 után is, karbonsemleges üzemanyagok használata esetén. Így az elektromos hajtás mellett a belsőégésű motoroknál is jelentős fejlesztések várhatók – emelte ki.

Palkovics László különösen fontosnak nevezte, hogy nagy nemzetközi járműipari cégek nemcsak gyártóként vannak jelen Magyarországon, hanem kutatás-fejlesztési tevékenységüket is ide telepítették.    A kormány célja, hogy Magyarország megkerülhetetlen legyen a kutatás-fejlesztés területén – közölte.

Kitért arra, hogy a kormány a jelentős közúti és vasúti hálózatfejlesztés mellett kiemelten kezeli a hazai buszgyártás és vasúti járműgyártás fejlesztését is, ami szintén lehetőségeket biztosíthat a hazai vállalatoknak.