42,7 százalékkal nőttek az ipari termelői árak

Beszerelik az üléseket
Szeptemberben az ipari termelői árak átlagosan 42,7 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest, a belföldi értékesítés árai 66,2, az exportértékesítésé 30,7 százalékkal emelkedtek – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A belföldi értékesítés árainak gyorsabb ütemű növekedését a jelentős drágulást realizáló energiaipar nagyobb részaránya okozta. Az energiaárak meredek emelkedése mellett az alapanyagok drágulásának és a forint gyengülésének is árfelhajtó hatása volt – írták.    Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítés árai 2,5, az exporté 1,5, az ipari termelői árak pedig összességében 1,8 százalékkal nőttek.    A belföldi értékesítésen belül a 62 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban átlagosan 39,5, a 33 százalékos súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) pedig 137 százalékkal emelkedtek az árak szeptemberben a tavaly szeptemberihez képest.

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 90,0, a beruházási javakat gyártókban 18,5, a fogyasztási cikkeket gyártókban 35,9 százalékkal nőttek az árak.

Az ipari exportértékesítésen belül a 96 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 26,3, a 3,8 százalékos súlyú energiaiparban a világpiaci árak drasztikus növekedése miatt 168 százalékos volt a drágulás.    Az év első kilenc hónapjában a belföldi értékesítés árai 47,4, az exportértékesítéséi 24,6, az ipari termelői árak pedig 32,3 százalékkal emelkedtek egy év alatt.