Nő az igény a szakmunkások iránt

Egyre nő az igény a szak- és fizikai munkások iránt, miközben munkaerőhiány áll fenn ezen a területen, mindez  egyebek mellett a pályaelhagyással és a kivándorlással is magyarázható – közölte a Profession.hu.

Az állásportál elemzésében 2019 januárjától vizsgálta az adatokat és megállapította, hogy az oldalon feladott fizikai és szakmunkás munkavállalókat toborzó hirdetések száma harmadával emelkedett idén augusztusban. Ezzel párhuzamosan a 2020. március-április és november-decemberi időszakban egy hirtelen emelkedést követően az egy hirdetésre érkező jelentkezések átlaga visszacsökkent a 2019-es szintre.    A kialakult helyzet okainak vizsgálata érdekében az érintett munkavállalók körében a Profession.hu idén augusztusban online felmérést végzett 2000 ember bevonásával.

A közlemény szerint a válaszadók 90 százaléka gondolkodott már a pályaelhagyáson, 66 százalékuk pedig lépéseket is tett annak érdekében, hogy más területen tudjon elhelyezkedni: rendszeresen jelentkeznek olyan álláshirdetésekre, amelyekhez nem rendelkeznek a megfelelő képesítéssel.

Ezen felül jellemző a kivándorlás is: az osztrák társadalombiztosítás adatbázisa szerint idén júliusban csaknem 114 500 magyar dolgozott Ausztriában, míg 10 évvel korábban ez a szám éppen csak meghaladta a 40 ezret.

Közölték, jelenleg 365 ezer ember szerepel a Profession.hu jelölt adatbázisában a szakmunka és fizikai munka kategóriában: egy ekkora csoportban történő célzott toborzással a területen aktív munkáltatók számottevően meggyorsíthatják a munkaerőfelvételi folyamatukat.

1 Comment on Nő az igény a szakmunkások iránt

Comments are closed.