Kínaiak menthetik meg a Volkswagent

A Volkswagen szoftverrészlege, a Cariad a mesterséges intelligencia és az automatizált vezetés terén tervez együttműködésre lépni a Horizon Robotics mesterséges intelligenciával foglalkozó kínai vállalattal a Manager Magazin német lap jelentése alapján.

A lap értesülése szerint az együttműködés akár kétmilliárd eurós nagyságrendet is ölthet. Vállalati belső információk alapján egy ilyen lépés központi építőeleme lenne a Volkswagen konszern digitalizációs és kínai terjeszkedési stratégiájának egyaránt. Döntés még nem született a kérdésben.    Kínában a Volkswagen már régóta folytat együttműködést ottani beszállítókkal mind a járműgyártásban, mind pedig az akkumulátorcellák gyártásában. A tervezett szoftverfejlesztő közös vállalat a helyi szakértelem kiaknázásával saját szoftverekre és elektronikai rendszerekre helyezné az üzletpolitikai hangsúlyt.

A Horizon Robotics 2015-ben alakult mesterséges intelligencia alkalmazásokat futtató processzorok és algoritmusok fejlesztésére automatizált vezetési funkciók elvégzéséhez és a közúti biztonság garantálására. A kínai cég már alakított ki együttműködést más autógyártókkal és beszállítókkal is, köztük a német Continental autóipari alkatrész és berendezés gyártóval.    A Volkswagen az elmúlt két évben veszített piaci részesedéséből Kínában, főként a csipválság miatt. A konszern tapasztalatai szerint azonban a félvezetőellátás már ismét javulóban van.