Megvan, hol épül meg az Intel új európai csipgyára

Az olasz kormány Vigasio városát választotta ki az Intel több milliárd eurós csipgyártó beruházása helyszíneként – értesült a Reuters.

A több vizsgált helyszín közül azért esett végül a választás az északkeleti Veneto tartománybeli városra, mert a Brenner autópálya és vasútvonal mellett fekszik, jó az összeköttetés Németországgal és különösen Magdeburg városával, ahol az Intel két gyárat fog építeni.    Az amerikai csipgyártó konszern, az Intel tavaly márciusban jelentette be mintegy 80 milliárd eurós európai kapacitásbővítő beruházási tervét. Az olaszországi üzem létesítése ennek a tervnek a részét képezi.

Az indulásként mintegy 4,5 milliárd eurós beruházás várhatóan idővel bővülni fog. Az Intel szerint az olaszországi üzem 1500 munkahelyet teremt közvetlenül, valamint további 3500 munkahelyet közvetve a beszállítók és partnerek körében. A tervek szerint az üzem 2025 és 2027 között kezdi meg a termelést. Az olaszországi üzem a legfejlettebb technológiával állít majd elő szilícium lemezekből lapkákat, huzalozza össze az áramköröket és tokozza be a kész csipeket.

A belföldi csipgyártás fellendítése érdekében az Intel mellett Róma tárgyalásokat folytat még a francia-olasz STMicroelectronics vállalattal, a tajvani MEMC Electronic Materials Inc és TSMC chipgyártókkal, valamint az izraeli Tower Semiconductor céggel, amelyet az Intel az év elején vásárolt meg.

 

1 Comment on Megvan, hol épül meg az Intel új európai csipgyára

Comments are closed.