Bajban a németek

Németországban, DIW
Augusztusban reálértéken stagnált az új megrendelések beérkezése a német gép- és berendezésgyártó ágazatban az előző év azonos hónapjához képest – közölte a VDMA ágazati szövetség Frankfurtban.

A belföldi megrendelések reálértéken 6 százalékkal csökkentek, míg a külföldről érkező megrendelések enyhén, 2 százalékkal emelkedtek éves összevetésben. Ezen belül az euró-partnerországokból származó megrendelések 23 százalékkal nőttek, az eurón kívüli országokból érkező megrendelések viszont 5 százalékkal csökkentek. A külföldi kereslet alakulásában régiónként ellentétes bázishatások játszottak szerepet.    Ralph Wiechers, a VDMA (Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau e.V.) vezető közgazdásza szerint “több mint tiszteletre méltó” az augusztusban elért eredmény a kínálati szűk keresztmetszetek, az áremelkedések és az egyéb bizonytalanságok tükrében.

A 2022 júniusától augusztusig tartó három hónapos periódusban az exportorientált ipar reálértéken 8 százalékkal kevesebb megrendelést kapott, mint az előző év azonos időszakában. A belföldi megrendelések 11 százalékkal, a külföldi megrendelések pedig 6 százalékkal csökkentek.

A VDMA az aránylag magas rendelésállományra való tekintettel a termelés növekedését feltételezi az idei évre. Jövőre viszont a szövetség becslései szerint a termelés volumene 2 százalékkal csökkenhet. A lassúbb kínai gazdasági növekedés, az ukrajnai háború, a magas inflációs ráták és a központi bankok ebből fakadó növekedésfékező monetáris manőverei miatt ugyanis gyengül a vállalati szféra beruházási hajlandósága a VDMA várakozásai szerint.

1 Comment on Bajban a németek

 1. Semmi baj!!
  Ez csak virtuális!!!!
  Rövidesen jön majd a szárnyalás!!!???
  Csak ennyi
  barátilag
  J.L.

Comments are closed.