Bárki lehet Porsche tulajdonos, sok pénz se kell hozzá

Porsche
A Volkswagen AG német autóipari konszern megerősítette szándékát, hogy tőzsdére kívánja vinni a luxussportautó-gyártó Porsche AG részvényeit. A The Wall Street Journal által idézett elemzői becslések szerint a cég akár 85 milliárd euró értéken kerülhet tőzsdére, ami a legnagyobb elsődleges kibocsátás (initial public offering – ipo) lenne Európában az Enel olasz energiavállalat 1999. évi bevezetése óta.

A tőzsdei bevezetés előkészítéseként a vállalat részvényeinek 50 százalékát törzsrészvényekre és 50 százalékát szavazati joggal nem rendelkező elsőbbségi részvényekre osztották.    A VW a Porsche részvényeit a frankfurti tőzsdére kívánja bevezetni és a társaság elsőbbségi részvényeinek 25 százalékát magánbefektetőknek kívánja felajánlani a szeptember végére vagy október elejére tervezett nyilvános ajánlattétel keretében.

A VW-ben többségi részesedéssel rendelkező Porsche alapító család a tervek szerint 25 százalék plusz egy törzsrészvényt vásárol a tőzsdén jegyzett Porsche Automobil Holding SE családi befektetési alapjukon keresztül.

A VW sikeres ipo esetén a bevétel 49 százalékát különleges osztalék formájában kívánja szétosztani részvényesei között. A kifizetésekre valószínűleg 2023 elején kerül sor – közölte a vállalat.    A német járműgyártó jelezte, hogy egyeztetést kezdett az egyéni befektetőkkel, hogy felmérje a kereslet szintjét, és meghatározza a részvények árát.