Koreai vadászgépeket vesznek a lengyelek

FA-50
Aláírta Mariusz Blaszczak lengyel kormányfőhelyettes és nemzetvédelmi miniszter a 48 darab dél-koreai FA-50 típusú vadászgép beszerzéséről szóló 3 milliárd dollár értékű szerződést.

A Varsó melletti Minsk Mazowiecki légibázisán, Andrzej Duda lengyel elnök és Eom Dong Hvan dél-koreai védelmi beszerzési programért felelős miniszter jelenlétében aláírt szerződéssel szeptember közepén a felek megerősítették a július végi keretmegállapodást, melynek értelmében a jövő év közepéig Dél-Koreából 12 FA-50-est szállítanak Lengyelországba, a teljes ügyletet pedig 2028-ban véglegesítik.

A lengyel államfő beszédében kiemelte: ezen a napon “jelképesen pontot tettek a posztszovjet vadászgépek jelenlétének végére” a lengyel légtérben, a beszerzés ugyanis lehetővé teszi, hogy a lengyel hadsereg teljességgel felhagyjon az orosz gyártmányú Mig-29 és SU-22 vadászgépek használatával. A pilóták ezután kizárólag a Lockheed Martin amerikai fegyvergyártó F-16-os és F-35-ös gépeit, valamint az amerikai cég közreműködésével kifejlesztett FA-50-eseket fogják használni – jelezte Duda. Blaszczak elmondta: a dél-koreai vadászgépek feladata Lengyelország és más NATO-tagállamok légterének őrzése lesz. Meggyőződésének adott hangot, hogy a lengyel-dél-koreai együttműködés “békét hoz a világnak”. Hozzátette: “Célunk az, hogy a támadó elrettentésével megőrizzük a békét”.

Eom Dong Hvan kijelentette: Lengyelország és Dél-Korea eddig stratégiai partnerek voltak, ezentúl azonban szövetségeseknek tekinthetők.

A júliusi keretszerződés értelmében Lengyelország az FA-50-es vadászgépek mellett még idén K9 önjárólövegeket és K2 harckocsikat is beszerez Dél-Koreától.

Varsó az utóbbi időben több fegyvervásárlást jelentett be a hadsereg korszerűsítésének keretében. Több fejlesztésről amerikai partnerekkel kötött szerződést. A lengyel parlament március közepén fogadta el a védelmi kiadások és a hadsereg létszámának növeléséről szóló törvényt. Ennek értelmében a fegyverbeszerzési kiadásokat a költségvetési forrásokon kívül hosszú távú kölcsönökből és kötvényekből is fedezik, egyúttal jövőre a bruttó hazai termék (GDP) három százalékára emelik Lengyelország védelmi kiadásait.