Holdjárót indítanak útra az arabok

Rashid rover
Novemberben a floridai Kennedy Űrközpontból indítja útnak első holdjáróját az Egyesült Arab Emírségek – jelentette be a küldetés igazgatója.

Hamad al-Marzuki közlése szerint a Rashid nevű rovert, amelyet a dubaji uralkodócsaládról neveztek el, a floridai Kennedy Űrkikötőből indítják majd útnak november 9. és 15. között. A kilövés pontos idejét októberben hozzák nyilvánosságra – tette hozzá.    A holdjárót a SpaceX Falcon 9 rakétájával lövik fel, és márciusban egy japán űrszondával landol majd a Holdon.    Al-Marzuki elmondta, hogy a rover tesztelését befejezték, és integrálták a leszállóegységgel, úgyhogy készen áll az indulásra.

Az Egyesült Arab Emírségek arra törekszik, hogy az űrkutatás területén jelentős szereplővé váljon. A Japánnal közös, sikeres Hold-misszióval csatlakozna az Egyesült Államokhoz, Oroszországhoz és Kínához, amelyek már eljutottak a Holdra.

Az Egyesült Arab Emírségek egy műholdja már a Mars körül kering, a vörös bolygó légkörét tanulmányozza. Az emírségek a japán Mitsubishi Heavy Industries vállalattal együttműködve indította el az Amal (remény) szondát, amely 2021 februárjában állt Mars körüli pályára.

A Rashid rover várhatóan a holdfelszínt tanulmányozza majd, valamint a holdfelszínen való mozgást és a különböző felületek holdi részecskékkel való kölcsönhatását. A tíz kilogrammos rovert két nagyfelbontású kamerával, mikroszkópos kamerával, hőkamerával, szondával és egyéb eszközökkel szerelték fel.

Az Egyesült Arab Emírségek a Közel-Kelet legfejlettebb kereskedelmi műholdjának kifejlesztésén is dolgozik, amellyel nagy felbontású műholdképeket lehet készíteni. Emellett célkitűzései között szerepel, hogy 2117-ig emberi kolóniát építsen a Marson.