Beszáll a Forma-1-be az Audi

Az Audi 2026-ban, az új motorszabályok életbe lépésével egy időben csatlakozik a Forma-1-hez – jelentette be a Volkswagen-konszern a Belga Nagydíj helyszínén, Spa-Francorchamps-ban.

A német gyár lehetséges szerepvállalásáról már hónapok óta írt a nemzetközi sajtó, a bejelentéssel pedig megerősítést nyertek a korábbi hírek.    “A Forma-1 remek megjelenési lehetőséget biztosít világszerte a márkánknak, emellett a fejlesztőink számára hatalmas kihívásokat tartogat. A nagy teljesítményre való törekvés és a versenyzés mindig is  fejlődésre sarkallta iparágunk résztvevőit, az új szabályok bevezetése pedig ideális időpont számunkra a csatlakozáshoz” – mondta Markus Duesmann Audi-elnök Spában.    Azt egyelőre nem közölték, melyik csapatnak gyárt majd motorokat az Audi, a sajtó szerint erre az Alfa Romeónak van a legnagyobb esélye.

A száguldó cirkuszban 2026-tól a motoroknál a fenntarthatóságon és a költségcsökkentő megoldásokon lesz a hangsúly, a jogtulajdonos Liberty Media célja ugyanis, hogy 2030-ra karbonsemlegessé váljon a sorozat: több elektromos energiát és fenntartható üzemanyagot (szintetikus üzemanyag) használnak majd, emellett költségvetési plafont is bevezetnek.

Az Audi motorjait Neuburg an der Donauban gyártják majd, az autógyártó ingolstadti központjához közel.    Sajtóhírek szerint 2026-ban a Volkswagen-konszern másik márkája, a Porsche is beszáll a Forma-1-be, mégpedig a Red Bull motorszállítójaként.