Tovább csökken a gazdaság teljesítménye

Németországban

Egyre borúsabbak a Bundesbank szerint a német gazdaság kilátásai és az év vége felé már nagyon valószínű a gazdasági teljesítmény csökkenése is – írja a német központi bank rendszeres havi jelentésének hétfőn közzétett augusztusi számában.

“A németországi gazdasági fejlődést a nyári negyedévben és azt követően is erősen befolyásolja a gázpiac kedvezőtlen alakulása” – állapították meg a Bundesbank közgazdászai. A július-szeptemberi időszakra vonatkozóan várakozásaik szerint a gazdasági teljesítmény “egy helyben fog toporogni”.    A szövetségi statisztikai hivatal már a második negyedévre is a bruttó hazai termék (GDP) stagnálását jelezte negyedéves bázison. A wiesbadeni székhelyű hivatal most csütörtökön (augusztus 25-én) teszi közzé az áprilistól júniusig tartó időszak végleges adatait.

“A téli gázellátással kapcsolatos nagyfokú bizonytalanság és az erőteljes áremelkedés valószínűleg jelentős terhet ró majd a magánháztartásokra és a vállalatokra egyaránt” – jelzi a Bundesbank. Az inflációs ráta pedig az ősszel már “tíz százalékos nagyságrendű” lehet a prognózis szerint. “A GDP csökkenésének valószínűsége a következő téli fél évben mindazonáltal jelentősen megnőtt a gázpiacon bekövetkezett kedvezőtlen fejlemények miatt.”

Az inflációt egyrészt az ukrajnai háború miatt emelkedő energia- és élelmiszerárak fűtik, másrészt a lakossági kereslet felfutása a járványügyi korlátozások eltörlését követően.

A Bundesbank szerint Németország államháztartása “még mindig jó helyzetben van a gazdaság stabilizálásához még kedvezőtlenebb fejlemények esetén is”. A központi bank figyelmeztetett egyúttal az adósságfék betartásának a szükségességére az elkövetkező évben. A 2009 óta az alaptörvényben rögzített adósságfék csak korlátozott mértékben teszi lehetővé, hogy a szövetségi kormány új hiteleket vegyen fel. 2020-ban és 2021-ben a szövetségi kormány a magas pandémiás terhek miatt élt a veszélyhelyzet esetében rendelkezésre álló mentesség lehetőségével.