Orosz helikoptereket kapott Ukrajna

Nagyjavításból visszatért Mi-17-es szállítóhelikopterek bemutatója a szolnoki Ittebei Kiss József helikopterbázis felett 2017. július 25-én. MTI Fotó: Mészáros János
Lettország négy katonai helikoptert adományozott az ukrán légierőnek, a gépek hamarosan hadrendbe állnak – írta a Jevropejszka Pravda hírportál a lett védelmi minisztérium bejelentése alapján.

“Hat hónappal ezelőtt a Lettország által adományozott Stinger légvédelmi rakétarendszerek segítették az ukrán hadsereget az orosz invázió visszaszorításában. Most, amikor az ukrán katonák sok helyen ellentámadásba lendülnek, adományozott helikoptereink segítenek a katonai műveletek végrehajtásában és a mentésben. A nyugati támogatás nem állhat le addig, amíg Ukrajna fel nem szabadítja területeit az orosz megszálló csapatok alól” – hangoztatta Artis Pabriks védelmi miniszter.

A két Mi-17-es és a két Mi-2-es típusú helikoptert részben szétszerelve szállították az ukrán légierőhöz. A leszállítás előtt a helikoptereket lefestették, az egyik Mi-17-est pedig fel is újították. Az ukrán légierő az összeszerelés befejezése után kezdi meg a helikopterek használatát.

Lettország azon országok közé tartozik, amelyek a bruttó hazai termék tekintetében a legjelentősebb támogatást nyújtották Ukrajnának. Lettország több mint 200 millió euró értékben szállított eddig Ukrajnának fegyvereket és személyi felszereléseket, pilóta nélküli légi járműveket, száraz eledelt, lőszert, páncéltörő fegyvereket és Stinger légvédelmi rakétákat – emlékeztetett az ukrán hírportál.

(képünk illuszráció: Nagyjavításból visszatért Mi-17-es szállítóhelikopterek bemutatója a szolnoki Ittebei Kiss József helikopterbázis felett 2017. július 25-én. MTI Fotó: Mészáros János)

1 Comment on Orosz helikoptereket kapott Ukrajna

Comments are closed.