Mosóczi László lett a Hungrail elnöke

Mosóczi László
A Hungrail Magyar Vasúti Egyesület elnökének választotta Mosóczi Lászlót, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) miniszteri tanácsadóját, a MÁV Zrt. vasút-szakmai főtanácsadóját, elnöki megbízatása 2027. május 30-ig szól; az elnökség tagja lett Pafféri Zoltán, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója – közölte a szakmai szervezet.

Ismertetik, hogy a vasúti ágazatban vállalati és kormányzati szinten is jelentős jártassággal bíró Mosóczi László 2010 és 2016 között már vezette elnökként a szervezetet, 2022-ig az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkáraként felelt a közlekedéspolitikáért, korábban helyettes államtitkárként dolgozott. Előzőleg a vasúti szektorban meghatározó állami vállalatok – köztük a MÁV Zrt., a MÁV-Start Zrt. és a NIF Zrt. – vezetőjeként dolgozott.

Pafféri Zoltánt a MÁV Zrt. élére idén június 16-tól nevezték ki, korábban helyettes államtitkárként felelt az állami vállalatokért, köztük a vasúttársaságért is. A vasúti szektorban megközelítően tíz évig dolgozott, 2020-tól pedig a Volánbusz Zrt.-t vezette – tájékoztatott a szakmai szervezet.

A Hungrail Magyar Vasúti Egyesület szakmai érdekképviseletet lát el a hazai vasúti személyszállítási, árufuvarozási, infrastruktúraépítési, üzemeltetési és járműgyártási ágazat területein, külföldi szervezetek tagjaként pedig nemzetközi szinten képviseli  a magyar vasúti érdekeket. Az egyesület tagsága a vasúti árufuvarozási piac 90 százalékát, a vasúti személyszállítási piac 100 százalékát fedi le. Tagvállalatainak árbevétele éves szinten megközelíti a 600 milliárd forintot, a szakmai szervezetben képviselt árufuvarozási vállalatok teljesítménye meghaladja az évi 50 millió tonnát, a személyszállítással foglalkozó társaságok pedig évente megközelítőleg 150 millió utast szállítanak.