Jól megy a Waberersnek, indiai sofőrök érkeztek

Vodafone
A Waberer’s International Nyrt. 173,2 millió euró árbevételt ért el a második negyedévben, ami 15,5 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest, nettó eredménye 2,5 millió euróra romlott a tavalyi 6,1 millió euró után – tette közzé a szállítmányozó társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A tájékoztatás szerint a kamatfizetés, adózás és amortizáció előtti nyereség (ebitda) 11 százalékkal, 21,7 millió euróra nőtt a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest.

Az idei első hat hónapban a csoport árbevétele 332,1 millió euró volt, 13,6 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. A nettó eredmény felére csökkent, 4,2 millió euró lett, míg egy évvel korábban 8,8 millió euró volt. Ugyanebben az időszakban az ebitda 11 százalékkal 38,0 millió euróra nőtt az egy évvel korábbi 36,2 millió euróról.

Barna Zsolt, a cég vezérigazgatója a jelentésben kiemelte: a kihívásokkal teli és nehezen előrejelezhető környezetben a cégcsoport által elért, 10,3 millió eurót meghaladó negyedéves, korrigált, kamatfizetés és adózás előtti eredmény (ebit) az elmúlt évek legmagasabb értékét jelenti, és 33 százalékos javulás 2021 hasonló időszakához képest, egyben a legmagasabb negyedéves érték 2016 óta. Bizonyos szabályozói oldali negatív költség hatások (minimálbér és adózási szabályok változása) az év elejétől terhelték az eredményt, azonban ezt sikeresen kezelték. Hozzátette: a második negyedévben ismét mindhárom szegmensük – beleértve a nemzetközi fuvarozási szegmenset is – pozitív ebit szintet ért el, és az előző negyedévhez képest 5,7 millió euróval, míg 2021 hasonló időszakához képest 2,6 millió euróval magasabb értéket sikerült elérni. Kitért arra: a negyedévben megérkezett Indiából a tengeren túli sofőrök első csoportja, akikkel hosszú távú megoldást találtak a munkaerőpiaci kihívásokra.

A jelentés szerint 2022 első fél évében sem az ukrajnai háború, sem az erősödő infláció nem okozott érdemi ipari termelési, illetve lakossági fogyasztási csökkenést a Waberer’s számára releváns európai országokban, így a cég a diverzifikált ügyfél és szolgáltatás portfólióját kihasználva maximálisan képes volt kezelni az ideiglenes keresletingadozásokat. A meghirdetett pénzügyi tervet teljesíthetőnek tartják, az előző év csoport szintű ebit teljesítményét 2022-ben is elérik a jelentés szerint.

Barna Zsolt kitért a sikeres 111 millió euró értékű vállalati kötvénykibocsátásra. “A kibocsátás volumene, és a folyamatosan emelkedő hozamkörnyezetben egyre kedvezőbbnek számító árszintje biztosítja, hogy a Waberer’s tovább erősödve lesz képes átvészelni a negatív gazdasági környezet jelentette kihívásokat, és képes lesz végrehajtani a meghirdetett terveit (ideértve a raktárfejlesztést, flottacserét és regionális terjeszkedést), mely javítja társaság versenyképességét, miközben a versenytársaik egy jelentős része nem, vagy csak egyre növekvő költség mellett lesz képes fejlesztési forrásokhoz jutni” – fogalmazott.