Hatalmasat nőtt a magyar bruttó átlagkereset

bérverseny, órabér, átlagbér, bruttó, cafeteria
Az első negyedévben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 508 300 forint volt, 21 százalékkal nőtt éves összevetésben, ilyen mértékű növekedésre az elmúlt 15 évben nem volt példa – emelte ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tájékoztatójában.

A Munkaerőpiaci folyamatok I. negyedév című tájékoztató szerint a keresetek növekedéséhez nagyban hozzájárult a honvédelmi és a rendvédelmi hivatásos állomány hathavi illetménynek megfelelő szolgálati juttatása (az úgynevezett fegyverpénz), amely 6 százalékpontot magyarázott az emelkedésből.    Ezen felül fontos tényező volt még egyebek mellett a minimálbér 19,5 és a garantált bérminimum 18,7 százalékos emelése, amelynek hatására előbbi havi bruttó 200 ezer forintra, utóbbi pedig havi bruttó 260 ezer forintra nőtt – tették hozzá.

Arra is kitértek, hogy a legjobban fizető nemzetgazdasági ág az első negyedévben a fegyverpénz jelentős keresetemelő hatása miatt a közigazgatás volt, itt meghaladta a 823 ezer forintot a havi bruttó átlagkerese, amely  810 032 forint volt az információ és a kommunikáció, illetve 807 452 a pénzügyi szolgáltatás területén.

A legrosszabbul fizetett nemzetgazdasági ág – 309 ezer forinttal – a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás volt, de a mezőgazdaságban, az építőiparban és a szociális ellátásban dolgozó teljes munkaidősök átlagkeresete is kisebb volt 380 ezer forintnál.    Hozzátették, hogy 2022. január-márciusban minden nemzetgazdasági ágban nőtt a bruttó átlagkereset az előző év azonos időszakához képest, az energiaipar kivételével mindenütt 10 százalék felett.

A KSH adatai szerint az első negyedévében a férfiak havi bruttó átlagkeresete 24 százalékkal volt magasabb a nőkénél. A két nem közötti rés a fegyveresek magas szolgálati juttatása miatt nőtt.
Arra is rámutattak, hogy az első negyedévben változatlanul a fővárosi székhellyel rendelkező szervezeteknél dolgozók bruttó átlagkeresete volt a legmagasabb, meghaladta a 639 ezer forintot.    A megyék között a rangsor végén Szabolcs-Szatmár, Békés és Borsod-Abaúj-Zemplén megye állt, ahol az átlagkereset a bruttó 400 000 forintot sem érte el.    Az adatok megállapításánál a legalább öt embert foglalkoztató vállalkozásokat, a költségvetési intézményeket és foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteket vették alapul.

 

3 Comments on Hatalmasat nőtt a magyar bruttó átlagkereset

 1. Képzeld L nekem a nettó azonos a bruttóval
  Így helyes!
  Semmi levonás,semmi bürokratikus adminisztráció!!
  Azért a bruttóm nem éri L az 508.3 ezer forintot
  ez már nem helyes!!
  Ja,hogy nyugdíjas vagyok!!..???
  Természetesen……
  csak ennyi
  barátilag
  J.L.

 2. KSH adatai félrevezetőek!!
  Nem hiszem L!!
  Nekem nem volt se 800 ezer a bruttóm,de még 500 ezer sem!!De nekem a nettóm azonos a bruttóval!!
  Ja persze nyugdíjas vagyok és a nyugdíjasok nettója köztudottan a béka fenekénél van úgy átlagosan!!
  csak ennyi
  barátilag
  J.L.

Comments are closed.