Kína viszi az orosz olajat

olaj-, Rosznyefty, orosz olaj, kőolaj
Oroszország már a második hónapja Kína legnagyobb olajellátója, átvéve Szaúd-Arábia megszokott helyét.

A kínai vámhivatal adatai szerint az orosz kőolajimport – beleértve a Kelet-Szibéria-Csendes-óceán (ESPO) csővezetéken keresztül érkező szállítmányokat, valamint az európai és távol-keleti orosz kikötőkből származó tengeri szállításokat – összesen 7,29 millió tonna volt, ami közel 10 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt.

A 7,29 millió tonnás júniusi orosz olajszállítás, ami hordóban kifejezve napi 1,77 millió hordónak (bpd) felel meg, az elemzői várakozásokkal szemben elmaradt a közel napi 2 millió hordós májusi rekordtól.    Szaúd-Arábiából Kína 5,06 millió tonna, azaz napi 1,23 millió hordó olajat importált júniusban, 29,7 százalékkal kevesebbet mint egy évvel korábban. Májusban 1,84 millió hordó volt Kína szaúdi olajimportja.    Januártól júniusig Szaúd-Arábiából 43,269 millió tonna, Oroszországból 41,309 millió tonna olajat importált Kína. A szaúdi import éves bázison 1,1 százalékkal csökkent, az orosz 3,9 százalékkal nőtt.

A legnagyobb mértékben az Egyesült Államokból importált olajmennyiség esett vissza: januártól júniusig 45,7 százalékkal 4,456 millió tonnára. Júniusban 52,7 százalékos volt az éves csökkenés 672 ezer tonnára.

A legnagyobb mértékben Malajziából növelte olajimportját Kína: az év első hat hónapjában 11,079 millió tonnát hozott be, 50,5 százalékkal többet mint egy évvel korábban.    Júniusban 260 ezer tonna iráni olajat is vásárolt Kína. Tavaly december óta a júniusi volt a negyedik iráni olajszállítmány Kínába.

 

1 Comment on Kína viszi az orosz olajat

  1. Igencsak finom az orosz olaj és az olajos hal.. A ruszliról már ne is beszéljünk
    agyon helyes….

Comments are closed.