Innovációs és demonstrációs tér nyílt a Sztakiban

Sztaki
 A Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (Sztaki) legújabb kutatásait és fejlesztéseit bemutató innovációs és demonstrációs tér nyílt Budapesten, a kutatóintézetben.

Palkovics László, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) vezetője köszöntőjében kiemelte: az intézménynek fél évszázados tapasztalata van a mesterségesintelligencia- (MI) megoldások területén, így a témához szorosabban kötődő laboratóriumok a legjobb helyen vannak a Sztakinál.    Hozzátette: a Sztakiban bemutatott megoldások és lehetséges MI-alkalmazások rendkívül széles skáláját fedik le a gyártás, az egészséggazdaság, a közlekedés és a logisztika területén. E szektorok hangsúlyosan jelennek meg a 2020-ban elfogadott MI stratégiában, ehhez igazodik a demonstrációs tér kínálata is.

A miniszter kiemelte, hogy a most megnyíló innovációs és demonstrációs tér érdemben és gyakorlatközpontúan járulhat hozzá a korszerű technológiák átültetésének megkönnyítéséhez, a kutatói-alkalmazói együttműködéshez.      A TIM a jövőben is örömmel támogatja a hasonló, előremutató kezdeményezéseket – hangsúlyozta a miniszter.

Monostori László, a Sztaki igazgatója köszöntőjében kiemelte: az innovációs és demonstrációs térben a legmodernebb gépekkel, módszerekkel, innovációkkal találkozhatnak a diákok és az ipari szereplők.

A demonstrációs tér három témakört ölel fel. A Sztaki által koordinált mesterséges intelligencia nemzeti laboratórium (Milab) és az autonóm rendszerek nemzeti laboratórium (Arnl) fejlesztéseit, valamint az Ipar 4.0 kiválósági központtal kapcsolatos kutatásokat mutatják be.    A több mint 400 négyzetméteren kialakított bemutató terület megnyitóján csaknem 20 technológiát demonstráltak a kutatók, többek között mesterségesintelligencia-rendszereket, autonóm járműveket, drónos kutatásokat, fejlett robotikához kapcsolódó kutatásokat és egy portrérajzoló robotot is megtekinthettek a megnyitó résztvevői. Az igazgató a kooperáció jelentőségét hangsúlyozva elmondta, hogy a bemutatott technológiák mindegyike valamilyen egyetemi vagy ipari együttműködés eredményeként jött létre. Mint hozzátette, az intézet kutatói nagy nemzetközi és hazai együttműködési hálóval dolgoznak. Példaként említette, hogy az egyik legfontosabb nemzetközi partnerük a Fraunhofer hálózat.