Félmilliárd forintos fejlesztés Békésben

Optigép
Félmilliárd forintos fejlesztést hajt végre a mezőgazdasági gépgyártással foglalkozó, békési székhelyű Optigép Kft. – tájékoztatott a cég ügyvezető igazgatója.

Patkás János elmondta, 261 millió forintot uniós pályázaton nyertek el, és csaknem ugyanennyi önerővel finanszírozzák a projektet.    A fejlesztés részeként építenek egy új, csaknem ezer négyzetméteres irodaházat szociális részleggel, étkezőhelyiséggel, oktató- és bemutató termekkel. Az építkezés már folyamatban van, várhatóan év végére elkészül. A későbbiekben ezt szeretnék még egy pótalkatrészraktárral is bővíteni.    Az összeszerelő műhelyt kibővítették egy 274 négyzetméteres fedett színnel, amely egyrészt rakodó térként, másrészt speciális, hidraulikusan csukható adapterek járatásának elvégzésére és tesztelésére szolgál.    A beruházás részeként telepítettek egy 50 kilowattos napelemrendszert, beszereztek két hegesztőrobotot, továbbá új informatikai- és marketing rendszert vásároltak.

Patkás János elmondta, fő termékük a napraforgó- és kukorica-betakarító adapterek készítése, amiből évente 400-500 darabot gyártanak. A robotok és egyéb, korábbi fejlesztések révén ezt a kapacitást 5-10 százalékkal szeretnék növelni a következő évben.    Tavaly lézervágó berendezéssel bővítették eszközállományukat, amivel csöveket és zárt szerelvényeket is tudnak vágni, illetve üzembe állítottak egy új, 260 tonnás, négyméteres CNC hajlítógépet is – jegyezte meg.    Közel húsz országba exportálnak. Az utóbbi időben nagyon felfutottak az exportmegrendelések, már tavaly több mint egymilliárd forinttal tudták növelni az árbevételüket – közölte.

Míg tavaly 3 milliárd forintos árbevételükből több mint egymilliárd forintot adott az exportértékesítés (ami az előző évinek csaknem a duplája volt), az idén várhatóan négymilliárd forintos árbevétellel zárják az évet, amelynek már várhatóan 60 százaléka származik az exportból – mondta az ügyvezető igazgató.

A vállalat jelenleg 150 alkalmazottat foglalkoztat, de a közeljövőben további 5-10 munkavállalót szeretnének felvenni.

Az Optigép Kft. 1993-ban alakult egy mezőgazdasági gépekkel foglalkozó gyáregység jogutódjaként, mintegy harminc munkavállalóval. A telephelyen az 1950-es évektől foglalkoztak mezőgazdasági gépgyártással, -fejlesztéssel és -értékesítéssel.    A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a vállalkozás 2021-es árbevétele meghaladta a 3 milliárd forintot, szemben az előző évi 1,9 milliárddal. Adózott eredménye ez idő alatt 418,4 millió forintra nőtt az egy évvel korábbi 135 millióról.