Ezeket a kocsikat nevezte a Volkswagen

Az Év Magyar Autója verseny 2023-as évadában a korábbi többszörös győztes Volkswagen három modelljét nevezte. A Taigo a kis szabadidő-autók között, az ID.5 GTX az elektromos szabadidő-autók között, a konnektoros Arteon pedig a hibrid prémium autók között indul a díjakért.

Volkswagen Taigo
A T-Rocnál 32 milliméterrel hosszabb kupészerű Taigo inkább a T-Cross elegánsabb kivitelének tekinthető. A kis szabadidő-autó részesült a Volkswagen digitális vívmányaiból: digitális műszeregysággel, online kapcsolódásra képes információs és szórakoztató rendszerrel, vagy akár mátrixos LED-fényszórókkal is felszerelhető. A motorkínálata megegyzik a T-Cross palettájával, az alapmotor 95, a közepes 110, a csúcsváltozat pedig 150 lovas.

Volkswagen Taigo

Volkswagen ID.5 GTX
A kupéformájú ID.5 csupán néhány kulkcsfontosságú ponton tér el a konzervatívabb kinézető ID.4 modelltől. Újak a lökhárítók, erősen döntött a hátsó szélvédő, farát légterelő zárja. Csomagtartója még nőtt is, 549 liter. Az alapmodell 4584 milliméter, a GTX válozat 4582 milliméter hosszú. Az akár 135 kW teljesítménnyel tölthető 77 kWh-s lítiumion akkumulátor ebben a modellben dupla motoros, 299 lóerős konfigurációval társul. Hatótávja akár 490 kilométer is lehet.

Volkswagen ID.5 GTX

Volkswagen Arteon/Arteon Shooting Brake eHybrid
A Volkswagen elegáns kupéja és sporkombi változata egyaránt kapható konnektorból is tölthető hibrid hajtáslánccal. Az eHybrid variáns 218 lóerős összteljesítménnyel rendelkezik, akár 57-59 kilométer tisztán elektromos és 900 kilométert meghaladó összesített hatótávval. Az elsőkerék-hajtású modellben a csomagtér padlója alatt kapott helyet a 13,7 kWh kapacitású lítiumion-akkumulátor, amely legfeljebb 3,6 kW-os teljesítménnyel tölthető.

Volkswagen Arteon eHybrid


Év Magyar Autója díjak

Az Autós Nagykoalíció (ANK) negyedik alkalommal hirdeti meg az Év Magyar Autója díjakat. Nagy példányszámú online- és print lapok elismert autós újságíróiból álló független szakmai zsűri dönti el, melyik lesz 2023 „legmagyarabb”, a magyar piacon a „legjobb”, illetve a „legzöldebb” autója. A díjakra június 15-től augusztus 31-ig nevezhetik autóikat a gyártók és az importőrök.

Az Év Magyar Autója 2023 díjat a Magyarországon, magyar emberek által összeszerelt, gyártója által nevezett autók közül ítéli oda a zsűri alapos tesztek és szigorú szempontrendszer alapján. A rangsorolásban sok más mellett az is döntő, hogy az adott autó milyen hányada készül hazai beszállítók alkatrészeiből, illetve mekkora az itthoni fejlesztés hozzáadott értéke. A szakmai zsűri két másik kategóriában is döntést hoz jövő tavasszal. Az importőrök által benevezett autók közül azok nyerik el a Magyar Év Autója 2023 díjat, amelyek kategóriájukban (kisautók, családi autók, üzleti autók, kis/közepes/nagy szabadidő-autók, kishaszonjárművek, sportautók) a leginkább megfelelnek a magyar vásárlók igényeinek. Szintén a zsűri – tagjai: Biró Csongor, Csordás Gábor, Gulyás Péter, Katona Mátyás, Miklós-Illés Kálmán – dönt több kategóriában (elektromos/hibrid városi autók, elektromos/hibrid szabadidő-autók, elektromos/hibrid prémium autók, elektromos kishaszonjárművek) az év legzöldebb autóiról is, legyenek azok villanyautók, vagy hálózatból tölthető hibridek. A Közönségdíj 2023 díj birtokosa pedig az az autó lesz, amelyre az összes jelölt autó közül a jövő év eleji közönségszavazáson a legtöbben szavaznak. Mivel az autószektor nem csupán autógyártókból és importőrökből áll, a szervezők kiosztják az Év Beszállítója 2023 kitüntetést is. Ezt azok a hazánkban termelő autóipari vállalatok kaphatják meg, amelyeket a hazai és nemzetközi autógyárak, valamint szakújságírók arra érdemesnek találnak, illetve a legmegbízhatóbb 2022-es magyarországi partnerükként a szervezők kérésére megjelölnek.

2022-es díjazottak
Az Év Magyar Autója díjakat először 2020-ban osztották ki, a gyártók és importőrök összesen 39 autót neveztek. 2021-ben 46 autó, 2022-ben 58 autó közül választotta ki a zsűri a győzteseket.
Az Év Magyar Autója 2022 díjat a gyártói kategóriában az Audi Q3 Sportback phev modell kapta, a Magyar Év Autója 2022 díjat különböző kategóriákban a Toyota Yaris Cross, a Honda HRV, a Hyundai Tucson, a Lexus NX, a BMW M4 Competition, a Volkswagen Golf Variant, a Skoda Octavia e-tec és a Toyota Hilux nyerte el. Az Év Zöldautója 2022-ben a Mini Cooper SE, a Hyundai Ioniq 5, a BMW iX, az Opel Astra phev, a DS4 E-Tense, a Kia Sorento phev és az Opel Combo-e modell lett. A Közönségdíj 2022 birtokosa a legtöbb közönségszavazattal a Suzuki S-Cross, míg az Év Beszállítója 2022 oklevelet a – a Bosch, a Hankook, a Hanon, az SK On és a Schaeffler egy-egy magyarországi gyára érdemelte ki. A zsűri 2023-ban is megválasztja az Év Autós Marketing/PR-szakemberét, az elismerést idén Salgó András, a BMW kommunikációs kapta.

További részletek: http://evmagyarautoja.hu/nevezes/