Tungsram-ügy: megoldást keres a Hipa

Tungsram
A Nemzeti Befektetési Ügynökség (Hipa) a korábbi gyakorlatnak megfelelően mindent megtesz azért, hogy mielőbb befektetőket vigyen a Tungsram létszámcsökkentése miatt érintett településekre, felhasználva a meglévő infrastruktúrát és munkaerőt – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

A közlemény szerint a Hipának kialakult gyakorlata van a hasonló esetek kezelésében, korábban ilyen helyzetet a befektetési ügynökség sikeresen kezelt például Ózdon, Komáromban illetve Nemesvámoson is.    “Ezúttal is azért dolgozunk, hogy az érintett munkavállalók mielőbb új munkahelyet találjanak, és a helyzetük megnyugtató módon rendeződjön” – áll a közleményben.

A Tungsram napokkal ezelőtt jelentette be, hogy megszünteti a hagyományos világítástechnikai termékek gyártását, ezért 1600 dolgozóját elbocsátja több ütemben az év végéig. Közleménye szerint elkerülhetetlen a technológiai váltás, a továbblépés érdekében tervezett létszámleépítés legnagyobbrészt a gyári dolgozókat érinti, mind az öt gyárukban.

A vállalat menedzsmentje a döntésről szerdán a dolgozókat, az üzemi tanácsot és a szakszervezeteket. “A 125 éves magyar exportvállalat csak így tudja megőrizni versenyképességét a világpiacon. A tervezett lépések 1500 ember munkájának megmentését jelentik” – írták.   Elsőként a kisvárdai és hajdúböszörményi gyárakban indul a leépítés. Az első ütemben érintett dolgozókat 2 hónap múlva bocsátják el. A cég még Budapesten, Nagykanizsán és Zalaegerszegen működik.