A német ipar támogatja az olajembargót

olaj-, Rosznyefty, orosz olaj, kőolaj
A német iparvállalatok szövetsége (BDI) támogatja az Európai Bizottság javaslatát arról, hogy az Ukrajna elleni agresszív háború miatt Oroszországgal szemben bevezetett szankciókat egészítsék ki az Európai Unió orosz kőolajimportjának fokozatos leállításával.

A BDI – az egyik legnagyobb német gazdasági érdekképviselet – vezetője, Siegfried Russwurm közleményében kiemelte, hogy “a német ipar támogatja” az orosz kőolaj rendezett kivonását az EU piacáról.    A közösség legnagyobb gazdaságát alkotó Németország iparvállalatai az Ukrajna elleni támadás kezdete óta szorosan együttműködtek a politikával, hogy lehetővé váljék az import leállítása, mert az a meggyőződésük, hogy “az orosz agresszióval szemben egyértelmű, célzott és fenntartható szankciókra van szükség, amelyek jobban büntetik az agresszort, mint minket, európaiakat” – áll a közleményben.

Rámutattak, hogy az olajipari export az orosz állam legfontosabb bevételi forrása. A behozatal leállítása így “rendkívül drasztikus lépés”, amely “keményen sújtja majd Oroszországot”.

Az iparral összefüggő szolgáltatásokkal együtt a német hazai össztermék (GDP) nagyjából egyharmadát biztosító cégek vezető érdekképviselete szerint a brüsszeli bizottság által javasolt fokozatos, az import felszámolására átmeneti időszakot biztosító megoldás “helyes út”.    A orosz kőolaj rövid távon helyettesíthető a világpiacon, bár ez logisztikai “kihívásokkal” és többletköltségekkel jár, és hatására valószínűleg tovább drágul az energia.    Ezért ebben az új helyzetben a politikának a vállalatokkal és a társadalommal együttműködve gondoskodnia kell a gazdasági versenyképesség fenntartásáról és a lakossági fogyasztók védelméről – fejtette ki a BDI vezetője.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén ismertette a testület javaslatát, miszerint az orosz kőolaj behozatalát hat hónapon belül kellene leállítani, a finomított kőolajtermékek importját pedig az év végéig.