Könnyebb lesz Ausztriában dolgozni

Ausztria
Tovább könnyítené az EU-n kívüli országokból származó szakképzett munkavállalók bejutását az osztrák munkaerőpiacra az osztrák kormány.

Tekintettel a szakmunkáshiányra és a demográfiai változásokra, a kormány felülvizsgálatra küldi a “piros-fehér-piros” (RWR) kártya reformjáról szóló törvényjavaslatot munkavállalási eljárás egyszerűsítése és gyorsabb feldolgozhatósága céljából.Az egyik újdonság az idénymunkások számára is kiadható RWR kártya lesz, a nyelvvizsga-bizonyítványok pedig a jövőben hosszabb ideig lesznek érvényesek.Jelenleg mintegy 124 ezer betöltetlen munkahelyet tartanak nyilván az osztrák munkaügyi nyilvántartó hivatalnál, ami Martin Kocher munkaügyi miniszter nyilatkozata szerint rekord.

Az üzleti szféra már régóta szorgalmazza a piros-fehér-piros kártya reformját, hogy megkönnyítse a külföldi szakképzett munkavállalók belföldi munkaerőpiacra jutását. Az egészségügyi és az ápolási ágazatban, az idegenforgalomban, az informatikában vagy a gépészetben a vállalatok és intézmények munkaerőhiánnyal küzdenek. “Jobban, gyorsabban, tovább” – így foglalta össze Kocher a 2011-ben az Európai Unión és az Európai Gazdasági Térségen (EGT) kívüli országokból származó személyek számára bevezetett piros-fehér-piros kártya reformját.

Ausztriában jelenleg mindössze 5388 ilyen kártya van használatban, és a kártyák kibocsátása korábban több hónapot vett igénybe. Legkésőbb 2023. január elsejéig, de “talán már ősszel” hatályba kell lépnie az “új” piros-fehér-piros kártyának, amely sok mindent egyszerűsít és felgyorsít – jelentette be Kocher.

A három éve idénymunkásként foglalkoztatottak a jövőben “törzsgárda” idénymunkásokká válhatnak. Azok pedig, akik két éve rendszeres idénymunkásként dolgoznak, “rendszeres” idénymunkásként kaphatnak piros-fehér-piros kártyát. Ebből különösen a mezőgazdaság, az erdészet és az idegenforgalom profitálhat.

A szakemberek az új rendszerben akár hat hónapra is érkezhetnek Ausztriába egy-egy projektre, amihez csak vízumra és munkavállalási engedélyre lesz szükségük, átfogó eljárásra viszont nem. Számukra lehetőséget kell biztosítani a tartózkodási engedély RWR-kártyára váltására. A könnyítés abból a meggondolásból született, mert különösen az IT-ágazatban, a gépgyártásban vagy az induló vállalkozásoknál a munkaadóknak gyakran csak rövid projektekhez van szükségük szakemberekre – fejtette ki Margarete Schramböck gazdasági miniszter.

Napirendre került a pontrendszer lazítása is. Az RWR kártya megszerzéséhez a különböző foglalkozási és képzettségi csoportokba tartozó kérelmezőknek jelenleg bizonyos pontszámot kell elérni egy követelménylista szerint. A jövőben a hiányszakmákban a szakmunkásbizonyítvány az egyetemi diplomával azonos pontszámot fog kapni. Amennyiben a munkaadó nyelve angol, akkor az angol és a német nyelvtudásért azonos pontszám jár majd. A hároméves szakmai tapasztalattal rendelkező informatikusok akkor is felvételt nyerhetnek, ha nem rendelkeznek diplomával.

Elisabeth Köstinger idegenforgalmi miniszter a tervezetet értékelve hangsúlyozta: “a szakképzett munkaerő hiánya miatt a turisztikai ágazatnak sürgősen szüksége van szakképzett munkaerőre”. Dagmar Belakowitsch, az ellenzéki, jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) szociális szóvivője ezt másként látta: “nincs szükségünk bevándorlásra az osztrák szociális rendszerbe”. A Zöldek ezzel szemben úgy látják, hogy a külföldiek, akik Ausztriában dolgoznak, adót és társadalombiztosítási járulékot fizetnek. Az osztrák iparszövetség a szakképzett munkaerő hiánya ellen tett fontos lépésről beszélt. A kereskedelmi kamara szerint ez értékes hozzájárulás a szakképzett munkaerő hiánya ellen. Az osztrák szállodaszövetség az “iparág jó napjának” nevezte a kezdeményezést.

 

1 Comment on Könnyebb lesz Ausztriában dolgozni

  1. Kösz6önöm
    Almás !!!!
    Nem kérek belőle,menjen más vállalkozó—-
    csak ennyi
    barátilag
    J.L.

Comments are closed.