Jól megy a hazai Boschnak

Bosch Maklár
A magyarországi Bosch csoport tavalyi árbevétele 14 százalékkal 1711 milliárd forintra nőtt – ismertette Szászi István, a Bosch csoport magyarországi és Adria régiós vezetője. Hozzátette, a Bosch csoport magyar piacon elért forgalma – a csoporton kívüli értékesítésből származó árbevétele – 15 százalékkal 273 milliárd forintra emelkedett 2021-ben.

Magyarországon a Bosch 2021-ben 100 milliárd forintot fordított gyártáshoz és fejlesztéshez kapcsolódó új beruházásokra, amelyekkel olyan jövőt formáló szakterületre fókuszált, mint az elektromobilitás, az autonóm járművek, mesterséges intelligencia, az ipar 4.0 területe. Arról is beszélt, hogy tavaly a magyarországi foglalkoztatotti létszámuk 1700-zal 17 ezerre nőtt.

Szászi István kitért arra, hogy a Bosch aktív kutatás-fejlesztési tevékenység végez Magyarországon, amelyre tavaly csaknem 93 milliárd forintot fordítottak, és ma már a cégcsoport mintegy 3200 munkatársa dolgozik a jövőt meghatározó technológiák fejlesztésén. A globális vállalatcsoportban Magyarország, különösen a Budapesti Fejlesztési Központ egyre hangsúlyosabb szerepet játszik az autonóm vezetéshez és az elektromobilitáshoz kapcsolódó fejlesztésekben. Jelezte, a tervek szerint 2022 szeptemberében átadják Budapesten a vállalat új K+F központját, amely többek között a magyar mérnökök tudását, ötleteit felkarolva hozzájárul majd a még biztonságosabb fenntartható mobilitás megteremtéséhez. Ezen kívül a vállalat a zalaegerszegi ZalaZone tesztpályánál is létrehozza mérnöki fejlesztő és tesztelő helyszínét, amely az autóipar, az elektromobilitás, az önvezető autózás, valamint a mesterségesintelligencia-alapú technológiák fejlesztéséhez járul majd hozzá – mondta Szászi István.

Óvatos optimizmussal tekintenek az idei üzleti évre, a jelentősen megdrágult energia-, anyag- és logisztikai költségek ellenére több mint 6 százalékos árbevétel-növekedésre, és 3-4 százalékos üzemi eredményre számítanak – mondta. Magyarországon a Bosch termékeivel 1898 óta van jelen, az 1991-ben újjáalapított regionális kereskedelmi kft.-ből mára jelentős cégcsoport lett. Magyarországon a Bosch csoport nyolc önálló vállalata révén az egyik legnagyobb külföldi ipari munkaadó.

A Bosch csoport világszerte mintegy 402 ezer 600 munkatársat foglalkoztat, 2021-ben 78,7 milliárd euró árbevételt ért el. A kutatás és fejlesztés területén világszerte 128 telephelyen 76 ezer 100 munkatársat foglalkoztatnak, köztük 38 ezer 000 szoftvermérnököt.