Nem áprilisi tréfa: Skoda Octavia RS teszt

Skoda Octavia RS
Nehéz eldönteni azt, hogy melyik a legjobb cégautó a világon, de az biztos, hogy az Octavia RS a jelöltek között van. Legyen a dolgozó értékesítő, mérnök, könyvelő, beszerzési vezető vagy igazgatósági elnök, minden percét élvezni fogja az autózásnak. A Skoda Octavia RS immár 245 erős, hatékony, elegáns és biztonságos.

Hogy néz ki?

Nemrég frissült az immár 4702 milliméter hosszú (elődje csak 4689 milliméteres volt), 1829 milliméter széles és 1459 milliméter magas Skoda Octavia RS, az utakon már ismert jegyek mellett az RS alapáron LED mátrix fényszórókat (ezekkel ismét meggyűlt a bajom, vakításmentességet ígér, de vakítja a forgalmat, túl lassan kapcsolja le a távfényt), sportosabb lökhárítókat, fekete hűtőrácsot, hátsó szárnyat, szögletes kipufogóházakat, diffúzort, piros féknyergeket és szép új felniket (a legkisebb is 18-as) kapott. Belül minden rendben van, a sportos hangulatot elegáns kiegészítők teszik teljessé, a műszerfal egy részét például az ülés alcantara kárpitjával burkolták. A memóriás sportülések jól tartanak, a fejtámaszokat integrálták, a hosszú utakon masszázs lazítja a sofőrt. Ha igazi ötajtós családi autóra van szükség, az Octavia pont az: hátul sem kell nyomorogni (sőt, ott is külön vezérlehető a klíma és az ülésfűtés). Csomagtartója hatalmas, alapból 600 literes, a hokis táskám hosszában és keresztben is befér (két táska már csak tábladöntéssel fért be). Ha a hátsó üléseket lehajtjuk, 1555 liternyi hellyel gazdálkodhatunk. Szerencsére sík ilyenkor a padló.

rs1

Az Apple Car Play és az Andoroid Auto vezeték nélkül is csatlakozik, állítólag utóbbival még a Google Maps és a Waze navigációs utasításai a szélvédőre vetített kijelzőn is megjelenhetnek. Körforgalmaknál, kereszteződéseknél és a sebességhatárok túllépésénél agresszív dumával figyelmeztet, de ha hallgatunk rá, keveset fizetünk benzinre. Sokat autóztam az Octavia RS-ben, csak ritkán használtam képességeinek megfelelően, így a visszafogott tempó jutalmaként 7,5 literes átlagfogyasztást mértem 100 kilométerenként (több mint ezer kilométeren át hajtottam a kocsit). 9,6 literrel vettem át a kocsi (ennyit mutatott a fedélzeti számítógép az előző hatszáz kilométerre vetítve. A klíma kezelése nem a legegyszerűbb, de van klasszikus nézete, amit valamivel könnyebb buherálni. Menet közben azonban nem a legbiztonságosabb. Két kijelzőnk van, a sokoldalúan konfigurálható nagyobb 10,25, a kisebb 10 hüvelykes és érintéssel, legyintéssel, illetve hanggal is irányítható.

rs12

Hogy megy?

Vehemensen hajt a kétliteres turbómotor, a 370 newtonméteres csúcsnyomaték már 1600-as percenkénti fordulatnál megérkezik és kitart egészen 4300-ig, ahonnan a 245 lóerő veszi át a munkát egészen 6600-as fordulatig, ahol ledadog. Az 1,56 tonnás autó igen gyors, az állórajtos 100 kilométer/órás sprintet 6,7 másodperc alatt teljesíti, végsebességét 250 kilométer/óránál korlátozza az elektronika. Szerencsére a korábbi dadogós hatfokozatú dupla kuplungos automatikus váltót (DSG) gyorsabban reagáló hétfokozatúra cserélték, így aki megteheti, valóban tud gyorsan menni a Skodával. A menetválasztót aranyos (inkább ezüstös) billenőkapcsolóval (shift by wire technológia) kezelhetjük, van sport fokozata, de a kormány mögötti fülekkel is kapcsolhatjuk a sebességfokozatot.

rs8

Milyen vezetni?

A motor alapjaiban a korábbi modellből ismerős, de a mérnökök azért dolgoztak rajta. Az üzemanyag-befecskendezési nyomást 200-ról 350 barra emelték, új formájú dugattyúkkal csökkentették a belső súrlódásokat, módosították a kipufogógáz-elvezetést, valamint a gyújtásrendszert is. Maradt a közvetlen- és a szívócső-befecskendezés kombinációja, így alacsonyabb fogyasztás mellett később kokszosodnak el a szelepek. A 2.0 TSI (anyakönyvezett nevén E888 Evo4) alig szól ércesebben, mint egy háromhengeres a Fabiában, de a 12 hangszórós Canton hifi közreműködésével nyolchengeres hangzásra vált, de ezt inkább ne akarjuk. Nagyon idegesítő, főleg sport módban. Szerencsére van egyéni mód, ahol kedvünkre csemegézhetünk a beállítások között, a hangszórókból érkező motorhangot ennek megfelelően teljesen lenémíthatjuk, a kormányzást és a futóművet sportosra (értsd: keményre) vehetjük, miközben a hajtás takarékos (ne féljünk a takarékos módtól, így is elég fickós a kocsi). Az adaptív lengéscsillapítás (egy csúszkán állíthatjuk a két végpont között) komfort módja kényelmes túrautózást tesz lehetővé, de a sportos állásban sem kellemetlen a csillapítás – a peres 19 hüvelykes gumikon azonban rossz úton rendesen ráz. A 15 milliméterrel ültetett, stabil futóműve elöl MacPherson, hátul multilink (onnét menet közben néha érkeznek zavaró zajok, zörejek, puffanások és csattanások), az első féktárcsák átmérője 340 milliméter, a hátsóké 272 milliméter. A hátsó nyomtáv pedig 3 centivel szélesebb, mint a normál kivitelben. Kormányzása pontos, megfelelően nehéz, a visszajelzések mértéke jó, erőteljes kigyorsításkor érezni a hajtási befolyást rajta. Ennek ellenére jó móka kitörni vele a normalitás fogságából, ledobni a szürke külsőt és hagyni, hogy előtörjék az érző, sértetten vérző vad mivolta. Letesszük a gyereket, álomba ringatjuk az asszonyt, majd elszáguldunk egy jót autózni az éjszakában. Reggel pedig illedelmesen beállunk a céges parkolóba. Ez az Octavia RS, vörös eminenciás.

rs9

A tavaszi 20 fokban nagyon kenődik gavalléros induláskor a 225 milliméter széles Continental téli gumi. Figyelni kell a finom indulásra, mert egyébként helyben jár a kocsi. Tempós kanyarokban kiegyensúlyozott, csak eszement gázadásra kezdi tolni az orrát, de akkor erősen… A mechanikus, de elektronikus vezérlésű, részlegesen önzáró differenciálmű (VAQ; elektrohidraulikus, többtárcsás tengelykapcsoló osztja el a nyomatékot az első kerekek között a tapadásvesztés függvényében) tehetetlen ezzel a teljesítménnyel szemben. Kipróbálnám összkerékhajtással, igaz, azzal már védhetetlenül nehézzé válna az autó.

rs10

Mennyibe kerül?

Sokkal több élményt ad az autó, mint amennyi bosszúságot okoz. Ilyen például a háromnaponta becsődölő travel assist gyűjtőnevű vezetési segédrendszer, amely idegesítő sikolyok közepette közli, hogy nuku táblafelismerő, nuku fáradtságérzékelő, nuku dugóasszisztens, nuku semmi. Ha nincs, akkor meg miért mondja?

rs15

A nagy teljesítményt sok pénzért adja a Skoda, az RS alapáron 13,3 millió forintba kerül kedvezménnyel (jelenleg nem rendelhető kézi sebességváltóval, a DSG-s benzines és a 200 lovas DSG-s dízel ugyanannyiba kerül), a tesztelt kocsi ennél jóval drágább, 18 millió forint. Ezért a pénzért fejlett vezetéstámogató, szórakoztató, navigációs és információs rendszert, hifit, adaptív lengéscsillapítást, adaptív tempomatot, fűthető üléseket és kormányt, kanyarkövető LED-es ködfényszórókat, rakományrögzítőket, állóhelyzeti fűtést, kihajtható vonóhorgot, kulcsnélküli nyitást és indítást, parkolási segédet, tolatókamerát kapunk. Kifizetéstől számított egy év múlva…

Kép és szöveg: Biró Csongor

rs14 rs13 rs7 rs5 rs6 rs4