Elkészült a tízmilliomodik Dacia

Duster
 Elkészült a tízmilliomodik, Dacia márkanevet viselő személygépkocsi a dél-romániai Mioveniben – közölte a Renault-csoporthoz tartozó autógyártó.

A kerek sorszámot egy “éjféli szürke” Duster SL Extreme hobbiterepjáró – az 54 éves román autómárka eddigi legdrágább változata – kapta. A jubileumi autót nem értékesítik, hanem kiállítják a cég járműtörténeti emlékei közé.

Az első Dacia személygépkocsi 1968 augusztus 20-án gördült ki a mioveni-i autógyár szerelőcsarnokából. A kommunizmus idején alapított román autógyár kezdetben a Renault 8, illetve 12-es licenc alapján gyártotta a Dacia 1100-as, és Dacia 1300-as modelleket. Ez utóbbi és az ebből kialakított járműcsalád 35 évig – jóval a Renault-val között eredeti szerződés felbontása után is – gyártásban maradt. A Dacia 1300-asból és 1310-esből 2,3 millió darab készült, a modell a romániai utak meghatározó látványelemévé vált a 20. század utolsó évtizedeiben.

A rendszerváltás után, 1995-ben a mioveni-i autógyár először egy saját fejlesztésű járműcsaláddal, a Dacia Novával próbálkozott. 1999-ben új fejezet nyílt a román autógyártás történetében, amikor a francia Renault vette meg a dél-romániai üzemet és alsó-középkategóriás modellek egész sorozatát vezette be.

A Dacia márkanév újjászületését jelzi, hogy míg az első ötmillió jármű értékesítéséhez 46 évre volt szükség, a következő ötmillió autót a 2014 óta eltelt nyolc évben gyártották le. A Renault immár marokkói és kínai üzemeiben is gyárt Daciát. A legtöbbet – 2,6 milliót – a Sandero és Sandero Stepway modellből adták el, de a 2010-ben bevezetett SUV-nak, a 2,1 millió példányban eladott Dusternek is jó esélye van arra, hogy beelőzze a Dacia “legendás” 1300-as történelmi modelljét.

A Dacia 44 ország autópiacán van jelen, a legtöbb járművet pedig Európában (Franciaországban, Németországban és Olaszországban) értékesíti.