Padlót fogott a cseh autóipar

Toyota Aygo X
Januárban 11,4 százalékkal csökkent az új személyautók gyártása Csehországban az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A legyártott 92 657 személygépkocsi 2010 óta a legrosszabb év eleji eredmény – közölte a cseh autóipari szövetség.

A személygépkocsi-gyártás visszaesésének legfőbb oka továbbra is a nagymértékű csiphiány. További fontos ok, hogy a kolíni Toyota gyárban a gyártási program változása következtében leálltak a Citroen és a Peugeot kiskocsik gyártásával. Az új modell – Aygo X – bevezetése folyamatban van – mutat rá a közlemény.    Minden tizedik Csehországban előállított új kocsi elektromos autó volt.

A három nagy csehországi autógyártó közül a nosovicei Hyundai éves összevetésben 17 százalékkal növelte termelését és januárban 21 601 autót gyártott. A legnagyobb cseh autógyár, a német Volkswagen konszernhez tartozó mladá boleslavi Skoda Auto 62 352 darab kocsit gyártott, 13 százalékkal kevesebbet, mint egy éve. A kolíni Toyota termelése 40 százalékkal 8704 autóra esett vissza januárban. A villanyautók részesedése a Hyundaiban 40 százalékos, míg a Skodában 6 százalékos volt. Általános várakozás, hogy a helyzet az év folyamán javulni fog és a csiphiány fokozatosan megoldódik – olvasható az autóipari szövetség  közleményében.    Az autóbuszok és a motorkerékpárok gyártása januárban éves összehasonlításban emelkedett.