Termelésbővüléssel számol a kartongyártó

A Rondo Hullámkartongyártó Kft. az idén termelésbővüléssel számol a papír-csomagolóanyagok iránti egyre nagyobb piaci keresletnek köszönhetően – közölte a társaság.

A cég 2022-ben mintegy 24 milliárd forint árbevételt tervez, az export részaránya 20 százalék körül várható. Tavaly a társaság árbevétele elérte a 17,8 milliárd forintot, az export részaránya pedig 22 százalékot tett ki a teljes termelésből.    Azt írták, előrejelzések szerint a következő években tovább növekszik a jelenleg is prosperáló hullámkartonipar, az elemzők a folyamatok hátterében a gazdasági növekedést, az e-kereskedelem, az ételházhoz-szállítások térhódítását, az ipari technológiák fejlődését, valamint a vállalati és fogyasztói oldalon egyaránt erősödő fenntarthatósági szemléletet jelölik meg.

A világ egyik vezető stratégiai tanácsadó és piackutató vállalata, az Imarc Group 2021-ben 193,8 milliárd amerikai dollárra becsülte a hullámkartondobozok globális piacát, 2027-ig pedig szakértőik 31,2 milliárdos növekedést jósolnak, ami 2,44 százalékos összetett éves növekedési rátát jelent. Az Mrfr kutatócég által készített előrejelzés szerint a hullámkarton-csomagolások piaca globális szinten 2030-ig a 348,9 milliárd dollárt is elérheti.

Magyarországon a Rondo Hullámkartongyártó Kft. reprezentatív kutatása szerint a közvélemény a papírt és a hullámkartont tartja a legkörnyezetkímélőbb csomagolóanyagnak, és a magyar lakosság több mint egyharmada részesíti előnyben a környezetbarát csomagolást, sőt, 74 százaléka többet is hajlandó fizetni egy fenntartható borításban lévő termékért. Adataik szerint tavaly a magyar hullámkarton-ipar termelése mintegy 700 millió négyzetméter hullámkarton volt, amely mintegy 7 százalékos növekedés 2020-hoz képest.

Az átlagosan 215 munkavállalót foglalkoztató Rondo Hullámkartongyártó Kft. 2021-ben 3,3 milliárd forint értékben végzett termelésbővítő és hatékonyságjavító beruházásokat. A termelés automatizálása és robotizálása érdekében 2022-ben mintegy 700 millió forint beruházást fognak végrehajtani – közölte a cég.