Rossz hír Németországból

német feldolgozóipar
Csökkentette német GDP-növekedési előrejelzését a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete Oroszország ukrajnai agressziójának közvetlen hatásai miatt. Az intézet korábban 3,7 százalékos növekedéssel számolt, ezt módosította 2,2-3,1 százalékra.

A háború további menetével kapcsolatos kiszámíthatatlan tényezők miatt az előrejelzéshez az ifo intézet (ifo Institut – Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) két forgatókönyvet vett figyelembe.    Az alapforgatókönyv csak az alapanyagárak átmeneti emelkedését, ellátási szűk keresztmetszeteket és bizonytalanságot feltételez. Az alternatív forgatókönyv szerint a helyzet kezdetben romlik, majd az év közepétől fokozatos enyhülés kezdődik. A GDP idén az alapforgatókönyv szerint valószínűleg 3,1 százalékkal, az alternatív forgatókönyv szerint pedig 2,2 százalékkal nő, tehát a korábban várt 3,7 százaléknál lényegesen kisebb mértékben. A következő évben a növekedés az alapforgatókönyv szerint 3,3 százalék, az alternatív forgatókönyv szerint 3,9 százalék lehet.

A német gazdaságot a 2021/22-es téli fél évben két újabb járványhullám terhelte. A gazdasági következmények azonban lényegesen kisebbek voltak, mint korábban. Bár a fogyasztáshoz kapcsolódó szolgáltatási ágazatok gazdasági teljesítménye 2021 végén visszaesett, az eladások már 2022 januárjában, tehát jóval korábban helyreálltak, mint egy évvel korábban. Ezért kezdetben jók voltak az esélyek arra, hogy a német gazdaság erős évkezdetet produkál. Ehhez hozzájárult a német ipar is, amely a 2021 negyedik negyedévében megkezdett növekedési pályát egy hosszabb, februárig tartó szűkös időszak után folytatni tudta.

Az orosz agresszió kiéleződése és a háború február 24-ei kitörése megváltoztatta a németországi gazdasági helyzetet is.    Számos nyersanyag világpiaci ára drasztikusan emelkedett. A várakozásokkal ellentétben az inflációs ráta az év eleje óta nem csökkent, ellenkezőleg, különösen az energia- és az élelmiszerárak továbbra is erőteljesen emelkedtek. Ez csökkenti sok háztartás vásárlóerejét, és visszafogja a fogyasztói gazdaság fellendülését.    Hatással van a német gazdaságra az Oroszország elleni szankciók sorozata is. Ezek egyebek mellett valószínűleg befolyásolják az árukereskedelmet és ezáltal a német vállalatok termelési és exporttevékenységét.    A bizonytalanság jelentősen megnőtt, mivel a háború időtartama és kimenetele, valamint az Oroszország elleni szankciók további alakulása nehezen felmérhető. Ez nem utolsósorban az energiahordozók jelenlegi és várható tőzsdei árának nagyfokú ingadozásában mutatkozik meg, ami valószínűleg további nyomást gyakorol a vállalatok és a háztartások beruházási és tartós fogyasztási cikkekre való költési hajlandóságára.

Összességében a gazdasági teljesítmény 2022 első negyedévében valószínűleg nőtt. Csak márciusban szenvedett visszaesést a gazdaság, ami valószínűleg rontja a téli negyedév pozitív általános egyenlegét. Az ipari termelés valószínűleg jelentős visszaesést szenvedett el, mivel számos nagyvállalat csökkentette a termelést és növelte a részmunkaidős alkalmazásban foglalkoztatottak számát. A kiskereskedelmi forgalom valószínűleg szintén megsínylette az energiaárak meredek emelkedését. Összességében a fogyasztói árak emelkedése csak az első negyedévben a becslések szerint mintegy 6 milliárd euró vásárlóerő-veszteséget okozott.