Nőtt az ipari termelés

Januárban 8,9 százalékkal nőtt az ipari termelés volumene az egy évvel korábbihoz mérve, a munkanaphatástól megtisztítva 7,1 százalékkal emelkedett a termelés – erősítette meg második becslésével a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2021 decemberéhez képest 1,9 százalékkal nagyobb volt.    Az ipari termelés 94 százalékát képviselő feldolgozóipar termelése 7,4, az energiaiparé 15,3, a csekély súlyú bányászaté 14,9 százalékkal haladta meg a tavaly januárit.

A feldolgozóipari alágak többségében éves növekedést mért a KSH. A legnagyobb súlyú járműgyártás hathavi csökkenés után újra nőtt, 6,8 százalékkal. A közúti gépjármű gyártásának volumene 18,0 százalékkal emelkedett, míg a közúti jármű alkatrészeinek gyártásáé 2,8 százalékkal csökkent.

A feldolgozóipari termelés 11 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 0,2 százalékkal mérséklődött az előző év azonos hónapjához képest. Az elektronikus fogyasztási cikkek gyártása 9,4 százalékkal bővült, ugyanakkor a kisebb súlyú elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 9,1 százalékkal visszaesett.

Lassult a növekedés üteme a villamos berendezések gyártásában: januárban 6,2 százalékkal emelkedett a kibocsátás a decemberi 22,5 százalék után. Az akkumulátorok és száraz elemek gyártása 20 százalékkal bővült, míg a villamos motor, áramfejlesztő, áramelosztó, -szabályozó készülék gyártása 2,7 százalékkal csökkent.

Az ipari export volumene 6,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A feldolgozóipari exportértékesítés 28 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 8,6 százalékkal nőtt, ugyanakkor a 15 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé gyakorlatilag a tavaly januári szintjén maradt. Az élelmiszerexport kilőtt: 25,2 százalékkal nőtt a decemberi 14,6 százalékos emelkedés után, amiben benne van az egy évvel korábbi 6,0 százalékos visszaesés hatása is. A gépi berendezések exportja három hónap csökkenés után 11,8 százalékkal nőtt, a gyógyszeripar kivitele hetedik hónapja csökkent, januárban 6,2 százalékkal.

Az ipar belföldi értékesítése 13,1, míg a feldolgozóiparé 15,4 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. A járműipar belföldi eladásai öt hónap csökkenés után 9,8 százalékkal nőttek, a számítógépek gyártói 45,9 százalékkal tudták növelni az értékesítés volumenét. A villamosberendezésekből 11,6, a gépi berendezésekből 23,5 százalékkal nőtt a belföldi értékesítés, az élelmiszeripar 7,5 százalékkal, a fa- és papíripar 17,1 százalékkal növelte eladásait.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 1,6 százalékkal nagyobb volt a tavaly januárinál. Az új belföldi rendelések 19,1 százalékkal nőttek, az új exportrendelések 1,0 százalékkal mérséklődtek. Az összes rendelésállomány január végén 24,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, az export megrendelések 27,1 százalékkal nőttek, a belföldi rendelésállomány 8,6 százalékkal elmaradt a tavaly januáritól.