Méltósággal is lehet autózni – VW Tiguan Allspace teszt

Tiguan Allspace
Ha fontos a nyugalom, a megbízhatóság, a biztonság és a takarékos erő, valamint a tágas utas- és csomagtér, a Volkswagen Tiguan Mexikóban gyártott, 21,5 centivel nyújtott változata kiváló ajánlat.

Hogy néz ki?

Leginkább az új hűtőmaszk, a divatos lökhárító és a lámpák lágyabb formája jelzi Európa egyik legnépszerűbb szabadidő-autójának a megújulását. A motorháztető kompaktabb, az új LED-es fényszórókkal felszerelt hűtőrács szélesebb, az új Volkswagen jelvény elől középen helyezkedik el. Hátul a Tiguan felirat betűi központi helyet kaptak a VW jelvény alatt.

tiguan8

A Tiguan család immár teljes, a plug-in hibrid és R sportverzió után megjelent az Allspace hétszemélyes változat, csakis hagyományos motorokkal. Elnyújtott formája is jól néz ki, arányos, csak a kerekei tűnnek aprónak a hosszú tengelytávhoz képest. A megújulás első jele a világító front, illetve a márkaarculathoz jobban illeszkedő első és hátsó lámpatestek, illetve nappali fények rajzolata. A modell nemcsak nálunk népszerű (itthon a 2,5 millió forintos nagycsaládos kedvezmény miatt veszik), szerte a világban kedvelt változat, az újonnan eladott Tiguanok több mint fele ilyen.

Hossza 4,7 méter, szélessége 1,83 méter, magassága 1,67 méter, a tengelytávja 2,79 méter, ami még így is kevesebb egy centivel, mint a nagy medve, a Skoda Kodiaq tengelytávolsága. A maradék 10,5 centit a hátsó túlnyúlásba toldották be. A tengelytávon felül megnyúltak a hátsó ajtók, és a C-oszlop után az ablakok is csinosodtak.

tiguan6

Az oldalanként 24 diódával rendelkező adaptív, intelligens fényszórók megbízhatóan és tisztességesen világítanak, nem zavarják a forgalom többi résztvevőjét felkapcsolt távfénnyel sem (a sima LED fényszórók alapáron járnak).

Új a kormánykerék, a 10,25 hüvelykes műszerfal teljesen digitális, alapáras az automatikus légkondicionálás, amely külön érintőképernyős (a feláras egység 9,2 hüvelykes, alapáron 8 hüvelykes jár) kezelést kapott. Használata erősen igényli az érzékszerveinket, így vezetés közben elég balesetveszélyes a matatása. Cserébe hamar és hatékonyan befűti az utasteret, az ülésfűtés izzasztó is tud lenni, szerencsére három fokozatban állítható a forrósága. Az Apple CarPlay és az Android Auto vezeték nélkül fut a fedélzeti rendszeren, a hifi felárért harman/kardon lehet. Az ergonómia kiváló, az összeszerelés minőségén nem látszik a közép-amerikai származás, a digitalizáltság foka igen magas szintű.

tiguan11

A ráncfelvarrás során számos vezetősegéddel bővült a biztonsági rendszer, a sávtartásban és a megfelelő távolságú követésben segítő asszisztens 210 kilométer/óráig képes támogatni a vezetőt, ha engedjük neki, a táblafelismerő és a navigációs adatok alapján is lassít, illetve gyorsít.

Öt személynek igen kényelmes autó a Magyar Év Autója 2022 díjra jelölt Tiguan Allspace, az utolsó sorban csak akkor ajánlott ülni, ha bevezetik hét fővel az ingyenes Pest megyei matricát. Az első ülések kényelmesek, de csak kézzel állíthatók, a magasabbra szerelt hátsó üléspadról is jó a kilátás. A combok oldaltámasztása elégséges, az ülőlap hossza megfelelő. A lábtér nagy. A második sorban a háttámla dőlésszöge állítható, az üléspad 18 centis sínen tologatható. A csomagtartó amúgy jókora, 700 literes alaphelyzetben, 230 literes hét üléssel, kettővel pedig 1755 liternyi síkpadlós űrrel gazdálkodhatunk. Ha csak a méret számít és nincs szükségünk a plusz két ülésre, még komolyabb áruszállító erényeket csillogtat a SUV: 760 literes poggyásztere 1920 literre bővíthető.

tiguan1

Praktikus az autó, a hátsó USB-töltő, a hátul is szabályozható klíma és a palacktartók mellett a csomagtartóban kipattintható LED-es zseblámpa lapul, 230 voltos áramforrás is a rendelkezésünkre áll, a második sori – állítható dőlésszögű – üléstámlák gombnyomásra buknak le (40:20:40 arányban osztva), akár a dominók. Ha vontatnánk (akár 2,5 tonnás vontatmányt), gombnyomásra ugrik elő a vonóhorog.

Hogy megy?

Az autóhoz legjobban illő kétliteres. legmodernebb dízelmotorral (dupla AdBlue-befecskendezés és két SCR-katalizátor) tettük próbára. Kétféle van, nálunk az erősebb, 200 lovas tett szolgálatot. Ehhez alapból jár a DSG váltó és az elektromechanikus kuplunggal szerelt 4Motion összkerékhajtás. A motor csúcsnyomatéka 400 Nm, ami igazán csak sportos vezetésnél bújik elő rejtekhelyéről. Legnagyobb sebessége 215 kilométer/óra lehet, álló helyzetből 100 kilométer/óra sebességre 7,5 másodperc alatt gyorsul.

tiguan3

Milyen vezetni?

Az üresen 18 mázsás hosszított Tiguan meg sem kottyan a 200 lovas dízelnek, de ettől még nem bizsereg tenyerünk a jó fogású és a kategória átlagánál pontosabb kormányon. Sportos, dinamikus állásba is kapcsolhatjuk a menetdinamikai kapcsolót, de sokkal jobban járunk a takarékos, eco móddal. Elöl MacPherson, hátul többlengőkaros futóművét komfortosra hangolták. A 235/55 R18-as Continental téli gumikon kényelmes az autózás, a rugózás selymes. Hasmagassága 20 centi, így nem kell megijedni, ha levisz a navigáció a műútról. Sokféle üzemmódban használhatjuk a Tiguant, a normál, a sport és a takarékos mellett individuális módot is legózhatunk. Emellett a váltó balján található forgókapcsolóval offroad üzemmódot is kapcsolhatunk, itt havas, aszfalt, vagy laza talaj lehet a menü. Az összkerékhajtással szorosan összefüggő rendszer ehhez igazítja a gázpedál érzékenységét, az elektronikus differenciálzárat, a lejtmenetvezérlőt és a DSG váltó működését. Az alapáras távtartós tempomat is okos: GPS- és navigációs adatok és felismert táblák, illetve útjelzések alapján az adott forgalmi szituációhoz szabja a sebességet. A gyalogosfelismerő városi koccanásgátló is széria.

tiguan9

A stop-start intelligens, azaz akkor indul be a motor lámpánál, amikor az előttünk lévő autó elindul. Ha elbambulnánk, a visszafogott motorhang felébreszt. A hétfokozatú dupla kuplungos váltó (DSG) teszi a dolgát, finoman vált – csak elinduláskor tétovázik egy picit, valószínűleg elmormol egy imát a biztos megérkezésünk érdekében), végfokozata hosszú, így a fogyasztásra sem lehet panaszunk. Takarékos módban vitorlázik, azaz szétkapcsol, az autó szabadon fut. A közel 500 kilométeres tesztelés során téli üzemben 6 liter gázolajat fogyasztott 100 kilométerenként az autó, igaz az autópályát és a városi dugókat elkerültem.

tiguan5

Mennyibe kerül?

Legolcsóbban a megnövelt Tiguanhoz az importőr által adott kedvezmények levonásával 11,5 millió forintért (1,5 literes, 150 lovas turbós benzinmotorral listaáron 12,801 millió forintért) juthatunk – (a hétszemélyes változat felára 257 ezer 810 forint), a tesztelt változat alapára, kedvezmények nélkül 17,107 millió forint, de a képeken látható tesztautó még ennél is drágább, mintegy 19 millió forintot kell leszurkolni érte a pénztárnál.

Kép és szöveg: Biró Csongor

tiguan15 tiguan14 tiguan12 tiguan4