Ford Mustang Mach-E teszt: hiányzik belőle a fűszer

Mustang Mach-E
Aki a Mustang életérzést keresi a Mustang Mach-E elektromos szabadidő-autóban, az csalódni fog. Aki csak egy izgalmas családi villanyautót lát benne, elégedett lesz.

Nehéz erről az autóról véleményt mondani. Főleg azért, mert bevallom, a több mint kétezer tesztautóm közül egy sem volt Mustang. Ezen kívül. Ez pedig nem az. Csak álmodom egy igazi amerikai V8-asról, talán veszek is egyet, de még sosem próbáltam. Valóban megbocsáthatatlan hiányosság ez, a Mustang Mach-E pedig semmivel sem vitt közelebb ehhez az álomhoz. Pedig villanyautóként nem is rossz. Nézzük, melyek a tapasztalataim.

mach10

Hogy néz ki?

Kevés vonzóbb villanyautó létezik a piacon, a valóságtól elrugaszkodott ázsiai, a kissé sótlan európai és nem túl nagy fantáziával megrajzolt amerikai villanyautók mellett a Mustang igazi csemege. Látványos, magasztos, kihívó – formatervében újra felfedezzük az autó és az autózás legősibb vonásait. Izmos, férfias, nem a politikailag korrekt környezetkímélő autózást közvetíti. Ha ránézek, összefut a számban a nyál és várom, hogy beröffenjen a V8. De nem röffen itt semmi. Még csak nem is szuszog. Az üresen 23 mázsás Mach-E élettelen villanyautó, amely megadja az autózás környezetre kevésbé ártalmas szabadságát, ugyanakkor elvesztette lényegét, a korlátok nélküli szabadság vad metaforáját.

mach11

Az Év Zöldautója 2022 díjra jelölt Ford Mustang Mach-E hossza 4713 milliméter, szélessége 1881 milliméter, magassága 1624 milliméter, tengelytávolsága pedig 2984 milliméter.

Minden oldalról vonzó a tekintetnek, a markáns orra, a lágy oldalvonalai (alaktényezője 0,285) és az agresszív feneke kitűnik minden környezetben. A piros féknyergek sokat sejtetnek, a fekete kárpit és a kormány vörös cérnás varrása pedig jó ízlésről árulkodik. A Mustang logó elöl és hátul is uralkodó, az utastérben sem találunk Ford feliratot, mintha maga Henry Ford sem vállalná ezt a gyönyörű zabigyereket. Az utastér visszafogottan elegáns és persze teslás, az anyagok minőségére nem lehet panasz, a középkonzolt eltakaró, álló formátumú kijelző kétszer akkora (15,5 hüvelyk a képátlója), mint az a fekete-fehér tévé, amelyen először megpillantottam Tomot és Jerryt. A funkcióival hamar meg lehet barátkozni, a hangerő tekerő gyűrűje a legszebb rajta. A klíma és az ülésfűtés innen vezérelhető, amelyek kezelése vezetés közben veszélyes helyzetet is teremthet. A kormány és az ülés jól személyre szabható, a helykínálat hátul fejedelmi, a csomagtartó pedig elég nagy egy család számára. A Ford megoldotta, hogy a kábelek az első csomagtartóban elférjenek (a mosható üreg 88 literes), így azok nem vesznek el helyet a klasszikus csomagtérből, amely alapesetben 402 literes, de támladöntéssel sík, 1420 literes rakteret kapunk. Vontatásban nem erős, csupán 750 kilogrammnyi vontatmányt csatolhatunk hozzá.

mach7 mach18

Hogy megy?

Háromféle üzemmód közül választhatunk. Én ezt az elején nem tudtam, csodálkoztam is, hogy milyen fickós kocsi és milyen mohón falja az elektronokat (untamed, azaz zabolátlan módban kezdtem az ismerkedést). A nyugodtabb üzemmód (whisper, azaz suttogó módban találtam meg a békét) felfedezése enyhítette a környezeti károkat, így a közel ezer kilométeres tesztet 20 kWh/100 kilométeres fogyasztással zártam. Az energia jelentős része, mintegy 18-20 százaléka fűtésre ment el, kedvező időjárási körülmények esetén alacsonyabb, 16-18 kWh/100 kilométeres fogyasztással számolhatunk. A téli teszten az egy teljes töltéssel megtehető hatótáv 350-390 kilométerre alakult, ez fűtés, klíma és autópályahasználat nélkül akár 400 kilométer fölötti is lehet (tegyük hozzá gyorsan, hogy a gyártó 540 kilométeres hatótávot ígér ebben a változatban – AWD extended range).

mach20

Két villanymotorjának összesített legnagyobb teljesítménye 351 lóerő (legnagyobb forgatónyomatéka 580 Nm), a hajtásban hetven százalék súlyt kapott a hátsó tengely, de ez vezetés közben nem érezhető. Álló helyzetből 100 kilométer/óra sebességre 5,8 másodperc alatt ugrik, de autópályán sem jön zavarba, ha 130 kilométer/óránál megjelenik a tükörben egy fenyegető hangú BMW, 160-ra gyorsítva simán el tudjuk engedni, úgy, hogy a bömösnek nem kell elvennie a gázt. A villany póni legnagyobb sebessége 180 kilométer/óra.

mach2

Összkerékhajtását hóban nem teszteltem, de kanyarokban jól jött a határozott tapadás. Hasmagassága szerény (145 milliméter), így szabadidő-járműnek alkalmatlan.

A hőszivattyú nélküli Mach-E lítiumion akkumulátorának (376 cellából áll, gyártója az LG Chem kapacitása bruttó 98,8 kWh (a nettója 88 kWh), villámtöltésre nem volt szükségem (papíron 150 kilowattal is lehet táplálni – hiszem, ha látom…), az elektronok jórészét otthoni csatlakozóról töltöttem bele, de élveztem pár órán át a Penny gyorstöltők (ott 11 kilowattal töltött az autó, ami ötször gyorsabb, mint az otthoni, 2-2,3 kilowattos) vendégszeretetét. Isten áldja meg a jóságukat! Ha otthon szeretnénk teletölteni, szánjunk rá legalább negyven órát, ha a Pennyben, akkor is ott kell hagynunk legalább egy éjszakára.

mach17 mach15

Milyen vezetni?

A kormány átlagos visszajelzést ad az útról (a sportos üzemmódban kicsit jobb a helyzet, abban kisebb a rásegítés mértéke), de méretei ellenére fordulékony a Mexikóban gyártott villany Mustang. A futómű (elöl MacPherson, hátul többlengőkaros) azonban minden kedvünket elveszi a sportos autózástól. Túl kemény, azaz rosszabb minőségű országúton nemhogy dinamikusan autóznánk, hanem szabadulnánk a kocsiból. Zörög, csattog, felüt, nagyon kényelmetlen és merev a futómű, szinte nincs csillapítás. Tűkörsima úton más a helyzet, ott öröm minden gyorsan megtett perc, szinte ficánkol a vadló, de ahogy megérkezünk a kátyús magyar valóságba, összeakadnak a lábai, mint egy rakoncátlan csikónak.

mach16

Lehet egypedálos módban is vezetni, de én jobban szeretem, ha fut a kicsike, zabla nélkül. A fék átlagos, hirtelen fékezésnél nagyobbat harap a vártnál. A gumiméret 225/55 R19, a tesztautón Continental téli gumik feszültek.

mach6

Mennyibe kerül?

Jelenleg három változatban kapható a Mustang Mach-E, a tesztben szereplő összkerekes, kétmotoros változat alapára a nagyobb akkumulátorral 27,369 millió forint. Alapfelszereltsége igen gazdag, a fényezésen kívül egyetlen extra választható, a technológiai csomag (elektromos csomagtérajtó, kéz nélküli nyitás, parkolóinas, 360 fokos kamerarendszer) 550 ezer forintba kerül.

mach21

A B&O hifi jól szól, de azért ne várjuk el tőle a Bang&Olufsen minőséget, a tízhangszórós rendszer az átlagnál ugyanakkor minőségibb zenelejátszást tesz lehetővé. Az elektromos Mustang hangszigetelése nem tökéletes, zene nélkül elég fárasztó benne az utazás. Szerencsére alapáron jár, ahogy az ülés- és kormányfűtés, a memóriás első ülés, a vezeték nélküli mobiltöltés, az adaptív LED-fényszórók, a tolatókamera, az összes fontos vezetősegéd, vagy a vezetékes Apple CarPlay.

Kép és szöveg: Biró Csongor

mach19 mach14 mach9 mach8