Elmúlt 60? Ez az ön BMW-je!

BMW 2-es Active Tourer
Bár a BMW az új BMW 2-es Active Tourer modellt az idősebb korosztálynak és a fiatal, egy gyerekes pároknak szánja, én is jól éreztem maga benne, pedig egyik csoporthoz sem tartozom. Mondjuk, a hajam ezüstösen csillog és a fiam koncertjeire járok…

A lényeg, hogy kétféle motorral is vezettem az újdonságot: nyomatékos és takarékos kétliteres, négyhengeres dízellel, valamint pörgős és viszonylag erős háromhengeres benzinessel. A kínálat ennél sokkal szélesebb. Nézzük, mit kell tudni az autóról!

2_5

Markáns kinézet

A 2-es Active Tourer megnőtt, elődjénél markánsabb, de ugyanakkor annak szellemében készült. Az elődmodellhez képest erősebben megdöntött A-oszlopok, az elnyújtott oldalsó ablaksáv, a síkba integrált ajtókilincsek és a karcsú C-oszlopok teszik izgalmasabbá.

Utasterét a BMW iX-ben megismert ívelt kijelző uralja (egy 10,25 hüvelykes képátlójú műszerfal és egy 10,7 hüvely képátlójú központi kijelző teljes egészében digitális párosából áll, amelyhez intuitív, érintés-érzékeny járművezérlés és hangvezérlés társul).

2at_1

Szerencsére kevés a gomb, annál több viszont a funkció az érintőképernyőn, amelyen sokáig bóklászunk, ha valamit meg akarunk találni. Megszokás kérdése, de tény, hogy nem könnyű eligazodni a menüben. Főleg, ha telefonunkat is csatlakoztattuk, mert akkor annak alkalmazásait is kiteszi a képernyőre. Persze, ez sokaknak pont a kezelhetőséget könnyítik meg. A digitális bennszülötteknek. De mi van a hajlottabb korúakkal? Bár, ha így megy tovább, a csiphiány, vagy a háború(k) miatt visszajönnek az analóg műszerfalak, a billenőkapcsolók és a tekerők…

2at_2

A hétfokozatú Getrag gyártású dupla kuplungos automatikus váltó kapcsolója a lebegő kartámaszban kapott helyet, az M Sport csomaggal felszerelt változatokban sport fokozattal. A kartámasz alatti tér tárolórekeszként funkcionál, az előtte található terület pedig nagyméretű pohártartóknak és egy újonnan kialakított okostelefon-tálcának biztosít helyet.

Széles motorkínálat

A márciusi piaci bevezetéskor négyféle hajtáslánc-változat lesz elérhető elsőkerék-meghajtással a 100 kW / 136 lóerő és 160 kW / 218 lóerő közötti teljesítmény-tartományban. Az autót a BMW lipcsei gyárában szerelik össze, járműszerkezetét pedig úgy tervezték meg, hogy az a belsőégésű motorok és a hálózatról tölthető hajtáslánc-technológiák számára egyaránt alkalmas legyen. A kínálat a piaci bevezetést követő néhány hónapon belül két plug-in hibrid modellel bővül.

2at

A 223i Active Tourer maximális teljesítménye 160 kW/218 lóerő (amelyet a 150 kW / 204 lóerős belsőégésű erőforrás és a 14 kW/19 lóerős, automatikus váltóba integrált elektromos motor együttesen állít elő), legnagyobb forgatónyomatéka 360 Nm, míg az általam is kipróbált 220i Active Tourer maximális teljesítménye 125 kW/170 lóerő (amelyet a 115 kW / 156 lóerős belsőégésű erőforrás és a 14 kW / 19 lóerős elektromos motor kettőse állít elő), legnagyobb forgatónyomatéka 280 Nm. Akinek ez sok, választhatja 100 kW/136 lóerő maximális teljesítményre (legnagyobb forgatónyomatéka 230 Nm) képes 218i motorváltozatot. Mindegyik benzinmotort új égési folyamattal és kettős üzemanyag-befecskendező rendszerrel vértezték fel a mérnökök.

2_220 2_9

Nagyon tetszett a dízel: morgó, erőteljes és nagyon takarékos. Míg a benzinessel autópályán nagy tempóval 7,5 literes átlagot mértem, addig a dízel, kissé nyugodtabb tempóban vezetve, 5,3 literes 100 kilométerenként átlaggal beérte. A négyhengeres dízelmotor hatékonyságát alacsony súrlódású dugattyúk és kétlépcsős turbófeltöltés fokozza. A 218d modell maximális teljesítménye 110 kW / 150 lóerő, legnagyobb forgatónyomatéka 360 Nm, álló helyzetből 100 kilométer/óra sebességre 8,8 másodperc alatt gyorsul. A 220i esetében utóbbi érték 8,1 másodperc, a 223i esetében pedig 7 másodperc.

2_3

2022 nyarán érkeznek a konnektoros változatok, amelyeket most először az ötödik generációs BMW eDrive hajtáslánc-technológiával felszerelve rendelhetnek meg az ügyfelek. Ezek mind összkerekesek, a 225e xDrive összteljesítménye 245 lóerő, a 230e xDrive modell pedig 326 lovas. Előbbiben a 136 lovas benzinmotort 109 lovas villanymotor egészíti ki, míg az erősebb változatban a 150 lovas benzinmotorhoz 176 lovas elektromotor társul. Konnektor nélkül is választhatunk xDrive modellt, a 223i xDrive márciusi gyártástól rendelhető 14 millió forintos alapáron. Az új 2-es Active Tourer belépőára 11,16 millió forint (218i), a dízelváltozat 12,37 millió forinttól vihető haza, a 220i modell 11,96 millió forintba, a 223i pedig 13,3 millió forintba kerül.

Praktikus családi autó

A hátsó ülések variálhatók (hétszemélyes változat nem készül): a hátsó üléstámlák rakodóhelyzetbe állításával a csomagtér kapacitása akár 90 literrel is megnövelhető. A hátsó ülések 13 centiméteres intervallumban csúsztathatók előre és hátra. A hátsó üléstámlák 40:20:40 arányban osztottak. A csomagtér kapacitása a BMW 218i Active Tourer és a BMW 218d Active Tourer modellek esetében 470–1455 liter, a BMW 220i Active Tourer és a BMW 223i Active Tourer esetében pedig 415-1405 liter (utóbbiak 48 voltos lágy hibrid, indítógenerátoros rendszere elvesz egy keveset a raktérből). Mindegyik modellhez alapfelszereltség az automata csomagtérajtó-működtetés, az elektromosan működtethető vonóhorog pedig az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető.

2_12

Jó vezetni

A modell kormányzási precizitását és agilitását a szimpla keresztlengőkarra támaszkodó rugóstaggal kialakított első- és a háromkaros hátsó kerékfelfüggesztés javítja. Érdekes, hogy míg rossz úton puhán és kellemesen csillapít, addig az autópálya-egyenetlenségeken és a hullámokon sprőden reagál. Alapfelszereltség a hajtásfüggő kipörgés-korlátozás. Az integrált fékrendszer és az első tengelyhez opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető rugóút-szinkronizált lengéscsillapítók újdonságként debütálnak a palettán. Az opcionális extrafelszereltség részeként folyamatosan alkalmazkodó lengéscsillapítókkal dolgozó, adaptív M futómű, sport kormánymű és 15 milliméteres hasmagasság-csökkentés is elérhető.

Gazdag alapfelszereltség

A BMW 2-es Active Tourer alapfelszereltségét teljes LED-technológiás első fényszórók gazdagítják, miközben az opcionális extrafelszereltségeket egyesítő palettán a kanyarfény funkcióval dolgozó adaptív LED-technológiás első fényszórók, az elvakítás-mentes távolsági mátrix fényszórók, a városi menetfények, az autópálya-fénysugárzók és a „rosszidő-fényszórók” is megtalálhatók.

2_11

A biztonság nem kérdés az autóban, kiváló a védelem: alapfelszereltség a fékező funkcióval dolgozó tempomat és a frontirányú ütközésre figyelmeztető rendszer, amely balra kanyarodáskor a szembejövő forgalomra, jobbra kanyarodáskor pedig a gyalogosokra és a kerékpárosokra is figyel. A tolatókamerával és tolatási segédlettel dolgozó parkolósegéd ugyancsak az alapfelszereltség része. Az opcionális extrafelszereltségek között a kormányzó- és sávtartó asszisztens, a stop&go funkcióval dolgozó aktív tempomat, az aktív, kiterjesztett valóságelemeket is megjelenítő navigáció, a kiszállás-figyelmeztető funkció, a lapkára vetített színes és navigációs térképet is közlő kijelző is megtalálható.

 2_1

Képek: Biró Csongor, valamint BMW Magyarország