VW-gyárak állnak le az orosz agresszió miatt

Mivel az ukrajnai háború miatt elakadtak az alkatrész szállítások, a Volkswagen zwickaui és drezdai gyárában csökkentik a termelést – írja az Automobilwoche nyomán az Autószektor.hu.

Az ukrajnai háború miatt ezen néhány napra felfüggesztik a járműgyártást a Volkswagen zwickaui és drezdai üzemében. Ennek oka az anyagszállítások elmaradása – mondta a Volkswagen szóvivője. Eszerint többek között olyan elektromos kábelkészletek hiányoznak, amelyeket a Leoni ukrajnai gyáraiban gyártanak. A szóvivő szerint az ideiglenes gyárleállás több ezer alkalmazottnak jelent rövid munkaidőt. Drezdában ID.3-asokat, Zwickauban az ID.3 és ID.4 villanyautók mellett Audi Q4 e-tron és a Cupra Born villanyautókat gyártanak.

A Volkswagen vezérigazgatója, Herbert Diess néhány nappal korábban elmondta, hogy munkacsoportot állítottak fel az egyéb lehetséges következmények felmérésére, például az ellátással kapcsolatos problémákra. A VW főnöke rémülten reagált az ukrajnai háború kezdetére. Közép- és Kelet-Európa fontos értékesítési piaca a cégnek. 2021-ben a VW csoport összes márkája csaknem 660 ezer járművet szállított oda. Az alapmárka VW személygépkocsijaiból mintegy 206 000 új autót adtak el a régióban tavaly.