Volkswagen Arteon R teszt: a háború művészete

Arteon R
Stílusos, izgalmas, elegáns és immár baromi erős: ez a Magyar Év Autója 2022 díjra jelölt Volkswagen Arteon Shooting Brake R, a sorozat csúcsmodellje.

Miután a Volkswagen elegáns négyajtós kupéja 2020 nyarán megújult és sportkombi karosszériával is bővült, itt volt az ideje, hogy felpaprikázzák. A 2021-ben a konnektoros hibrid mellé érkező R modell a takarékosság helyett a dinamizmusra helyezi a hangsúlyt. 320 lóerős, benzines turbómotorja 4,9 másodperc alatt gyorsítja fel 100 kilométer/óra sebességre. Az összkerekes, adaptív futóműves Arteon R végsebessége Performance csomaggal megfutja a 270 kilométer/órát. Az R verzió elérhető klasszikus csapott hátú szedánként, illetve az annál mindössze két literrel tágasabb, 565 literes csomagtartót kínáló sportkombiként. Vagány autó a kombi Arteon, megbabonázza azt, aki közel kerül hozzá.

arteon9

Hogy néz ki?

A CC, lánykori nevén Passat CC, illetve a Phaeton szerelemgyereke az Arteon. A hűtőráccsal egybefonódó, LED-es csíkban elöl végig futó lámpatestek vonzóvá teszik a Magyar Év Autója 2021 díjas frissített Arteon megjelenését, az ötajtós kupé kombi forma szépen végződik, a keret nélküli ajtókkal szerelt Arteon Shooting Brake még mindig a legszebb Volkswagen. A kerékjárati íveket szinte teljesen kitöltik a 20 hüvelykes filigrán mintázatú könnyűfém felnik, amelyek mögül kék féknyergek integetnek. Az autó számos részletén R betű hirdeti, hogy hohó, ez nem egy átlagos Volkswagen, ez bizony a legcsípősebb fajta. Csak felnőtteknek!

arteon5

A helykínálat bőséges elöl és hátul is (mélyen ülünk az autóban, derékfájósok, idősek nehezen kászálódnak be és ki), a sportülések kényelmesek, a csomagtartó űrtartalma 1,632 köbméteresre bővíthető. A leghosszabb szállítható tárgy 2,09 méter hosszú lehet, az első ülésig csúsztatva. A rögzítőháló segítségével biztonságosan elrendezhetjük a cuccainkat, nem lesz lecsó a bevásárlásból, csak otthon, ha hazaértünk. Kisebb szállításban segítségemre volt, az autó: az Év Magyar Autója díjak porcelánjait ebben hoztam fel Törzsök Rebeka pécsi kerámiaművész műhelyéből. A hátsó lábtér maximális mérete 1016 milliméter, ami referenciaérték ebben az osztályban.

arteon6

A jól áttekinthető utastér minden részletében minőségi kidolgozású, az ajtóbetétek éjjel sejtelmes fénnyel (testre szabhatók a színek) vigyázzák utunkat. A modern szórakoztató és információs rendszer (a középkonzoli képernyő képátlója 9,2 hüvelyk, azaz 23,4 centiméter; ennél is nagyobb a szemünk előtt elterülő digitális műszerfal, amelynek képátlója 10,25 hüvelyk, azaz 26 centiméter) kezelése könnyen megtanulható – a klímakonzol szerencsére külön felületet kapott, sajnos részben ez is digitális -, a műszerfal kialakítása ergonomikus. Az Apple CarPlay gond nélkül futott a tesztautóban. A komfortos, otthonos érzetet támogatják a kényelmes ergoline ülések, amelyek felárért masszíroznak és jól tartanak. Bele lehet szeretni az Arteon R modellbe, nekem sikerült. A 700 watt teljesítményű, 11 hangszórós harman/kardon hangrendszer szépen szól, ahogy az is mosolyogtató, amikor egy-egy markánsabb kigyorsításnál durrog párat a kipufogó.

arteon8

Hogy megy?

A kétliteres, négyhengeres, 320 lóerős TSI (kódneve EA888, az dolgozik a Golf R-ben is) illik az autóhoz, vad utazóautó vele az Arteon Shooting Brake. A motor legnagyobb forgatónyomatéka 420 Nm, a sportkombi álló helyzetből 4,9 másodperc alatt gyorsul fel 100 kilométer/órás sebességre (a nulla 200 kilométer/óra sprintet 19,6 másodperc alatt teljesíti; 60 kilométer/óraáról 100-ra 2,8 másodperc alatt ugrik, 80 kilométer/óráról 120-ra pedig 3,3 másodperc a szintidő), végsebessége akár 270 kilométer/óra is lehet (560 ezer forintos felár ellenében, amúgy 250 kilométer/óra sebesség a maximum). Étvágya a teljesítményhez mérten elfogadható mértékű, a közel 700 kilométeres teszt során 10,3 liter/100 kilométer fogyasztást mértem, ebben volt városi forgalom is, de sokat utaztam autópályán a nagy kékséggel.

arteon15

Milyen vezetni?

Méretei (4,866 méter hosszú, 1,871 méter széles, 1462 milliméter magas, tengelytávja 2,835 méter) és üresen 1,8 tonnás tömege ellenére könnyedén mozog (2,2 tonnányi terhet vontathat), a kormány precíz, a hétfokozatú DSG-váltó finoman dolgozik. Az R csomag ellenére a futóműve meglepően kényelmes, 20-as téli Continental (245/35 R 20) kerekekkel sem bántó. Csendes az autó: ha nem akarjuk, sem a motor, sem a futómű zaja nem hallatszik be a jól szigetelt utastérbe. Van ugyanakkor hanggenerátor, ami nagyon bután utánozza egy öthengeres versenyautó hangzását, leginkább kikapcsoltam. Aztán felfedeztem, miként lehet a saját természetes hangján is élvezni az autót, az egyéni menetmódban a sportos jellemzőkkel a torzításmentes kipufogó és motorhang igazán élménnyé teszi az autózást.

arteon4

Az R változat 20 milliméterrel ül közelebb az aszfalthoz (szabad hasmagassága 138 milliméter), lengéscsillapítói alapáron aktívak (egy csúszkán 15 féle keménységben állítható). Futóműve elöl MacPherson rugóstagokat hord, hátul többlengőkaros a felfüggesztés. Összkerékhajtású, hátul elektronikus (eLSD) differenciállal, ami szét tudja osztani a nyomatékot a két hátsó kerék között. A központi differenciál 50:50 százalékban képes elosztani a nyomatékot az első és a hátsó tengely között. Bár elég nyomaték jut hátra, egyáltalán nem érezzük hátsókerékhajtásúnak, soha, semmilyen esetben. A kipörgésgátlót teljesen ki lehet kapcsolni.

arteon7

Érdemes kézzel váltani, a kormány mögötti fülek jó nagyra nőttek, könnyen elérhető ujjal a gyors váltás érdekében. A kormányzás kellemes és meglehetősen precíz. Ha hirtelen kell a plusz lóerő, a kormányon található R érintőgomb megnyomásával ledobja barátságos álcáját az autó és felhördül, majd előtör vad, férfias aszfaltszaggató énje.

arteon14

A vezetősegédek – van belőlük dögivel – biztonságosan és megbízhatóan működnek, nem túl idegesítőek. Az Arteonban az automatika a sofőr felügyelete mellett képes átvenni a kormányzást, a gyorsítást és a fékezést 210 kilométer/óra sebességig. A lapkára vetített kijelzőt (HUD, azaz vetített kijelző) nem használtam, zavarja a látóteret. Az intelligens LED-mátrix fényszórók kiválóan teljesítettek, nem vakították a szemből jövő és az előttünk haladó autókat, jól megvilágították az út szélét.

arteon3

A fékek jól harapnak, az Auto Motor und Sport német szaklap mérései alapján 100 kilométer/óra sebességről (hideg fékekkel) 34,4 méteren belül áll meg az autó.

Mennyibe kerül?

A Volkswagen Arteon Shooting Brake R alapára 22,496 millió forint, a tesztelt változatért közel 27 millió forintot kellene a pénztárnál hagyni, de szerencsére létezik kedvezmény erre az autóra is, ami nem kevés: 1,7 millió forint.

Kép és szöveg: Biró Csongor

arteon1 arteon16 arteon13 arteon11