Sosem volt még ennyi pénz az acélgyártásban

acélkereslet, acéltermelése, acéltermelés, acél, acélgyártó, acélipar,
Európa legnagyobb acélipari csoportja, az Arcelormittal 2008 óta a legmagasabb éves működési eredményt könyvelhette el tavaly, köszönhetően az acélárak folyamatos emelkedésének.

Az üzemi eredmény (ebitda) 19,4 milliárd dollárra (valamivel kevesebb mint 17 milliárd euró) emelkedett – jelentette be a vállalat Luxembourgban. Az előző évben a csoport a világjárvány következményei miatt mindössze 4,3 milliárd dolláros üzemi eredményt ért el. A negyedik negyedévben az energiaárak erőteljesebb emelkedése megterhelte ugyan az eredményt, de a magas acélárak ezt ellensúlyozták.

A tavalyi év forgalma a 2020-as 53,3 milliárd dollárról 76,6 milliárd dollárra emelkedett. A 2021-es évet közel 15 milliárd dolláros nyereséggel zárta a társaság az előző évi 733 milliós veszteség után.    A részvényesek osztalékemelésben részesülnek, a kifizetés mértéke részvényenként 30-ról 38 amerikai centre emelkedik. Ezenkívül az év első felében egymilliárd dollárt részvény-visszavásárlásra tervez fordítani a társaság.