Segítségért kiáltanak a németek

acélkereslet, acéltermelése, acéltermelés, acél, acélgyártó, acélipar,
A német acélipar a jelentősen megemelkedett villamosenergia- és gázárak miatt politikai beavatkozást sürget az ágazat nemzetközi versenyképességének megőrzése érdekében.

A német acélszövetség elnöke, Hans Jürgen Kerkhoff a Handelsblatt éves acélkonferenciáján az energiaköltségek “példátlan mértékű emelkedéséről” beszélt. “A magasabb villamosenergia- és gázárak már ma is 1,7 milliárd euró éves többletköltséget jelentenek az acélipar számára” – mondta.     Az energiaárak emelkedése mindenekelőtt az elektromos acélgyártás nemzetközi versenyképességét fenyegeti – mondta. A Thyssenkrupp acélrészlegének vezetője, Bernhard Osburg elmondása szerint például csak a vállalat duisburgi üzemében a gáz- és villamosenergia-kiadások az elmúlt hat hónapban három számjegyű milliós összeggel emelkedtek.

Az acélipar környezetvédelmi villamosítása gáz halmazállapotú köztes energiahordozók előállításán alapul elektrolízises eljárással – mutatott rá Kerkhoff, hozzátéve, hogy a magas energiaárak miatt az alacsony szén-dioxid-kibocsátású termelési eljárások költségeinek drasztikus drágulása fenyeget, mégpedig a felhasznált energiahordozók jelentős mennyiségi növekedése mellett. Az acéliparban ugyanis a földgáz iránti kereslet 2030-ra várhatóan kétharmadával nő, a zöld áram iránti kereslet pedig megháromszorozódik.

A borús kilátások miatt a politikai döntéshozóknak “olyan megoldásokat kellene kidolgozniuk, amelyekkel a gáz- és villamosenergia-árakat versenyképes szintre lehet hozni az ipar számára” – mondta az acélszövetség elnöke. A politika és az üzleti élet között szerinte ezért “új párbeszédkultúrára” lenne szükség.