Jól megy a Volvónak

Volvo
A svéd haszongépjármű gyártó AB Volvo az elmúlt évben a félvezetőáramkör-alkatrészek hiánya ellenére is növelte fogalmát és nyereségét a cég honlapján publikált beszámoló alapján.

A Volvo értékesítési árbevétele 2021-ben 10 százalékkal 372,2 milliárd svéd koronára (35,6 milliárd euró) emelkedett az előző évi 338,4 milliárd euróról.    Az egyszeri tételekkel kiigazított éves működési eredmény 41,0 milliárd koronára emelkedett 28,5 milliárd koronáról, a bevételarányos jövedelmezőség 11,0 százalékra javult 8,4 százalékról.    Az éves nettó nyereség kétharmadával emelkedett 33 milliárd koronára annak ellenére is, hogy a negyedik negyedévben 14 százalékkal csökkent 8,1 milliárd koronára. Az egy részvényre jutó nyereség 16,12 svéd koronára emelkedett 9,50 koronáról.

A negyedik negyedévben a nyersanyagárak emelkedése és a beszállítói láncban kialakult fennakadások rontották a nyereséget azzal együtt is, hogy az értékesítési árbevétel 6 százalékkal nőtt 102,4 milliárd svéd koronára. Martin Lundstedt, a Volvo vezérigazgatója szerint a félvezetőáramkör-alkatrészek globális ellátása továbbra is “labilis”, és emiatt a későbbiekben is kell számítani a termelés leállítására és egyéb fennakadásokra a haszongépjármű iparban.