Villany Audi: több erő, kevesebb hatótáv

Audi Q4 e-tron
Az Audi középkategóriás villanyautója észszerű választ ad a karbonsemleges autózás és a prémium, minőségi egyéni közlekedés összeegyeztetésének kérdésére. Az erősebb és összkerékhajtású Sportback változat azonban inkább az utóbbi jellemzőben erős.

Hogy néz ki?

Az Év Zöldautója 2022 díjra jelölt Audi Q4 e-tron Sportback a gombóc esztétikájának egy fogyaszthatóbb menüjét adja, vonzó a szemnek és audisták sem húzzák fel olyan magasra a szemöldöküket. A hátsó dobféket látva sem kell megijedniük, a szerkezet könnyebb, a csekélyebb használat ellenére sem rozsdásodik és kisebb a súrlódása is.

q4_9

Ahogy azt már a szigorúbb formavilágú sima Q4 e-tron tesztjében megírtam, a brüsszeli modell mérete a győri Audi Q3 és az ingolstadti Q5 között van pont félúton. Hossza 4,588 méter, szélessége 1,865 méter, magassága 1,614 méter, tengelytávolsága 2,764 méter. Alaktényezője kiváló: 0,26. Az utastér tágas, a csomagtartó jó nagy (535 liter, azaz tizenöttel több, mint a hagyományosabb kialakítású Q4 e-tronban), simán befért keresztben a hokis táskám. A hátsó ülések 2/3-1/3 arányban oszthatók, a síalagutas hármas osztás feláras. A döntés után kapott felület majdnem sík, térfogata 1460 liter. Az Audi Q4 e-tron Sportback 50 quattro 1,2 tonna tömegű vontatmányt húzhat maga mögött, ami nyári kempingezéshez előnyös. A töltőkábelek elrejthetők a padló alatt, az autó praktikumát több tároló is fokozza (összesen 25 liternyi kacattartót találunk a kocsiban).

q4_10

Az utastér jellegzetesen audis, a tesztautóban a fémes betétek uralkodtak a fekete puha műanyagok felett, kényelmes a szövet ülés (a kézi állítás kellemetlen meglepetés ebben a járműosztályban), minőségi a kárpitozás. Az utastér tucatnyi részlete (kárpitok, huzatok, padlók, szőnyegek) tartalmaz újrahasznosított anyagot. A hatszögletű kormány újszerű, elsőre furcsa, de könnyű megszokni. A belső visszapillantó tükör keretét lehagyták, fényre automatikusan elsötétedik, akárcsak a külsők. A mátrix-LED világítás kategóriaelső, tökéletesen megvilágítja az utat és a szegélyező erdőket (ezzel az Audival az átlagnál több őzet és szarvast fedeztem fel az út szélén) és soha nem zavarja fényorgiájával a forgalmat. Hasznos a virtuális elemeket (a sáv szélét és közepét pirossal jelző csík) is felvonultató, a vezetés biztonságát támogató szélvédőre vetített kijelző. A nappali fény mintázata és a fényjáték koreográfiája négyféle módban változtatható.

q4_8

A klíma önálló felületen vezérelhető, minden másra ott van a rengetek kijelző, érintésérzékeny gombokkal, sokféle funkcióval.

Hogy megy?

Két villanymotor adja az összkerekes hajtást, az erősebb, 150 kilowattos szinkronmotor (tartós csúcsteljesítménye 77 kW) hátul hajt, az első aszinkron gép teljesítménye 80 kW (109 lóerő), a kocsi összteljesítménye 220 kilowatt, azaz 299 lóerő. Ez a lórúgás csak 30 másodpercig vehető igénybe, ráadásul 25 kilowattnyi csúcsteljesítmény csupán ideális (23-50 Celsius fokos) akkuhőmérséklet és minimum 88 százalékos akkutöltöttség esetén áll a rendelkezésünkre. Ennek ellenére sosem volt panasz a 460 newtonméternyi nyomatékra, mindenkit és bármilyen helyzetben legyorsultam vele.

q4_motor

Míg a bruttó 82 kWh kapacitású, összesen 500 kilogramm tömegű LG akkumulátorokkal (nettó 76,6 kWh) a gyengébb (150 kilowattos, 204 lóerős) változat a gyakorlatban is lehetővé tett (autópálya-használat nélkül) 520 kilométeres hatótávot, addig a most tesztelt 220 kilowattos (299 lóerős) verzió télen alig tudta teljesíteni a 320-330 kilométeres menetet egy töltéssel. Ami nem sok, de legalább nem fázunk az autóban, mert gyors és hatékony a fűtése és nem is rabol el sok hatótávot (a hőszivattyús fűtés feláras).

q4_fogyasztas

Köztudott, hogy télen a fogyasztás nem alakul túl kedvezően egy villanyautóban, a Q4 e-tron sem kivétel. Az 500 kilométeres téli, fagyos tesztelés során 22,6 kWh/100 kilométer átlagot mértem (ennél fájóbb, hogy a fedélzeti menüben a korábban megtett 7000 kilométer alatt 25,8 kWh/100 kilométeres fogyasztást mentettek el). De nem a spórolás a lényeg ebben a Zwickauban karbonsemleges módon gyártott Audiban, hanem hogy érezzük jól magunkat. Van ugyan B üzemmód is, de simább és kellemesebb az utazás, ha nem a visszatöltésre gyúrunk. Intelligens az úton, ha utolérünk egy másik autót megfelelően lassít, ha lekanyarodik, felengedett menetpedállal szabadon gurul, de ha körforgalom, vagy kereszteződés következik, finoman lassít, hogy aztán átadja a fékezés lehetőségét a vezetőnek.

q4_1

Ha sietni kell vele, legfeljebb 180-as tempóval autózhatunk az autópályán, álló helyzetből 100 kilométer/órás sebességre gyári adat szerint 6,2 másodperc (az Auto Motor und Sport 6,1 másodpercet, az Auto Zeitung 5,9 másodpercet mért) alatt gyorsul fel (az Auto Motor und Sport mérése szerint 23,5 másodperc alatt mutat 180-at a kijelző, de ennél is izgalmasabb, hogy 3 másodperc alatt ugrik 60-ról 100 kilométer/óra, 4 másodperc alatt pedig 80-ról 120 kilométer/óra sebességre). Fordulókörének átmérője 11,5 méter, az autó szabad hasmagassága 180 milliméter, így bátran lemehetünk a műútról vele.

q4_7

Bírja a gyorstöltést, 10 perc alatt 125 kW-os töltőn akár 130 kilométerre elegendő hatótávot felszippanthat. A gyakorlatban ezt nem sikerült kipróbálni, mivel a szigetszentmiklósi Ionityn csak legfeljebb 75 kilowatt teljesítményt tudtunk kicsalni az oszlopból, úgy, hogy messze nem volt villanyautós a környéken, hacsak nem a román vendégmunkások borotválkoztak tömegesen a benzinkút mosdójában…

ionity

Egyenáramú töltőn legfeljebb 11 kW-tal tölthetjük, így nem sok Lidl, vagy Penny parkolóban látunk majd Audit, az otthoni töltés majdnem két napig tart hagyományos konnektorból.

Milyen vezetni?

Van ugyan indítógomb, de nem kell használni: ahogy beülünk, az autó feléled és menetkész (ezt jelzi a szélvédőre vetített, diszkrétnek nem mondható négy karika felvillanása), az irányváltó D fokozatba kapcsolásával már indul is az autó. Megálláskor is ez a helyzet, a parkológomb megnyomását követően már szállhatunk ki (persze, ez a komfort indítás feláras, mint szinte minden látványosság egy mai Audiban).

q4_3

A 19-es kerekek és a feszes futómű (elöl MacPherson szerkezet rugós taggal, hátul négylengőkaros, részben burkolt) kombinációja kemény rugózást ad, a nagy (extrákkal közel 22 mázsa) tömeg érződik a kátyúkban, az adaptív lengéscsillapítás ellenére érdemes kerülni vele a rossz utakat. A kanyargós utakat kedveli, jól tapad az ívre, a quattro hajtás szigora nem engedi táncba vinni. Ebben az is közrejátszik, hogy a tömegelosztás 50:50 százalékos, a tömegközéppontja mélyen van.

q4_4

Mennyibe kerül?

Legolcsóbban kisebb akkumulátorral (52 kWh) és gyengébb motorral (170 lóerő) 17,302 millió forintért lesz a tulajdonunk egy szép Audi Q4 e-tron Sportback. A 50-es quattro változatért 22,17 millió forintot, a tesztelt változatért pedig 28,5 millió forintot kérnek el a pénztárban.

Kép és szöveg: Biró Csongor

q4_14 q4_13 q4_12 q4_11 q4_5 q4_2