Skoda Kodiaq RS teszt: nem játék

Év Magyar Autója

Kodiaq RS
Akinek nem futja Lamborgini Urusra, de a Volkswagen csoport legjobb ár/erő arányát képviselő Kodiaq RS-re igen, az boldog lesz a csehek sportosra faragott családi szabadidő-autójával. Bár olcsóbb, mint egy hasonlóan felszerelt Enyaq iV, tankolni ugyanolyan gyakran kell…

Hogy néz ki?

A Magyar Év Autója 2022 díjra jelölt Skoda Kodiaq tavaly újult meg, sokat nem kellett azonban változtatni az autón, hogy illeszkedjék a csehek aktuális stílusához. Az alapáron LED-es fényszórókat szűkebbre szabták, előnyükre változtak a hátsó lámpák, a hűtőmaszk függőlegesebben áll és kissé változott a motorfedél domborzata.

Kodiaq RS

Vérpezsdítő az RS változat kinézete, tökeletesen áll neki a kék zakó, a piros féknyergek vakítanak, az izmos felnik és a fekete betétek is mind azt kiabálják: Nézz rám, ugye milyen szép vagyok?! Igen, határozottan szép ez az autó. És jól megy, kétségtelen. Az utastérben steppelt bőrrel bevont sportülések, valamint alul csapott, piros cérnával varrott, fűthető bőrkormány jelzi, hogy akár a Hungaroringen is hajthatjuk ezt az autót. Egy gyors kört talán kibír, kettőt biztos nem. Ide egy kedves szmájli kellene, hogy ne sértsünk meg senkit. Hiába az RS jellemzők, ettől a nagy maci még nem lesz sportautó. Dehogy!

Mátrixos LED-fényszórói kiválóan dolgoznak (alapáras, ködlámpa viszont nincs), ami az Octaviában nem sikerült, azt itt a mérnökök és a tervezők jól megoldották: nem zavarjuk a forgalmat, a távfény nyalábjait okosan váltogatja a vezérlő elektronika.

A digitális műszeregység sokféleképpen testre szabható, a nagyméretű érintőképernyőn könnyen megtaláljuk, amit keresünk, a klíma szerencsére önálló kapcsolókat és tekerőgombokat kapott, az ülésfűtésnek télen, az ülésszellőztetésnek nyáron örülhetünk. Persze, lehet fordítva, nem kell rögtön népszavazásra bocsátani.

rs4

A csomagtartó óriási, öt üléssel 715 liter, héttel 200, lehajtott ülésekkel, sík padlójú közel két köbméteres rakteret kapunk, és a praktikus skodás okosságok sem maradtak ki (palacknyitó a pohártartóban, esernyő az első ajtókban, kivehető LED-lámpa a csomagtartóban).

Hogy megy?

A számok nyelvén jól beszél a 2,79 méter tengelytávval büszkélkedő Skoda Kodiaq RS: álló helyzetből 100 kilométer/óra sebességre 6,5 másodperc alatt gyorsul fel, a végsebessége 234 kilométer/óra. A étfokozatú duplakuplungos váltó (kormány mögötti fülekkel is kapcsolhatjuk) nem mindig kapja el a ritmust, főleg a rajtnál tököl a kelleténél hosszabb ideig.

fogy_hossz fogy_rovid

A Golf GTI-től (és az Octavia RS-től) kölcsönzött 245 lóerős, kétliteres turbómotor fogyasztása drasztikus, kellemetlenül érintett, amikor az átvételénél 12,8 literes átlagot láttam a fedélzeti számítógép memóriájában. Autópálya-használat nélkül végül sikerült az étvágyát 9,5 literre leszorítani. Ehhez képest mennyit kajált a dízel? Itt egy idézet a tavalyi tesztből: “A Kodiaq RS hétköznapi autóként 8 literrel is megelégszik 100 kilométerenként átlagban, ha pedig elvisszük egy jó kis mátrai autózásra, ahogy az Év Magyar Autója zsűri tagjaival megtettük, akkor sem kell 9 liter/100 kilométeres átlagnál rosszabbra számítani, pedig rendesen felzavartuk az erdők nyugalmát az ál V8 hörgésével…”

Milyen vezetni?

Túlzás az Urus és az RS összehasonlítása, de végül is mindkét autó ugyanazon konszern értelmetlen terméke. Ahogy csak a leggazdagabbak engedhetnek meg maguknak 100 millió forintos Urust, úgy csakis a nagyon gazdagok vehetnek Kodiaq RS-t 17,5 millió forintért. A Lambo árából öt RS is kijönne, minden hétköznapra lenne egy-egy, különböző színben. A Skoda a konszern legolcsóbb, a Lamborghini pedig a legdrágább márkája. Két sportos végpont, amelynek az átlaga és közös nevezője a Volkswagen Touareg R.

rs3

Elengedem az Urust, úgyis gyorsabb – bevallom, a nulláson kekeckedtem eggyel, csúnyán faképnél hagyott… Ez a teszt első napján volt. Az igazán megalázó eset ugyanazon a hétfőn késő éjszaka történt. Edzésről hazafelé tartottam, bordatörés gyanúja tette fájdalmassá minden mozdulatomat, többek között az RS kormányzását is. Ekkor tűnt fel egy vad szempár a visszapillantóban. Egy fehér T5-ös volt, amely úgy száguldott az éjszakában, mint üstökös a Szaturnus holdjai között (úgyis füstölt a TDI). Esély nem volt, hogy tartsam vele a ritmust, kanyarban annyira megdőlt a kisbusz, hogy a sárfogó gumija szikrázott az aszfalton. Kicsit röfögtettem a Skodát, de hiába a 245 lóerő, bennem nem a speed, csak az adrenalin dolgozott. És mint tudjuk, annak kisebb a hatásfoka és a metamfetamintartalma is csekélyebb.

Ha biztonságos a helyzet, lehet az RS-sel tépni az aszfaltot rendesen, a magas építés ellenére sportosan is lehet vele közlekedni. A fogyasztás ilyenkor az égbe szökik, de csendes üzemben is szereti a hasát a cseh medve. Nem pontosan értem, miért kellett a dízelt benzinesre cserélni, de mindegy, az autóipart nehéz a 21. században megérteni. A hivatalos tájékoztatás szerint 5 lóerővel erősebb, 65 kilóval könnyebb és alacsonyabb a károsanyag-kibocsátása a benzinesnek. Korábban pont ezért választották a dízelt…

rs8

Rossz úton sem ráz a feszes futómű – elöl MacPherson, hátul négylengőkaros – az adaptív lengéscsillapítók jól kirugózzák az úthibákat. A sofőrrel 20 mázsa tömegű, 20 hüvelykes kerekeken futó Kodiaq RS ugyanakkor leginkább hibátlan aszfalton érzi jól magát. Kormányzása pontos. Az összkerékhajtás a szokásos Haldex, a 370 newtonméternyi nyomatékot okosan osztja szét a négy kerék között, stabilan kanyarodik, szigorúan tartja az ívet, de azért nedves úton meg lehet mozgatni a fenekét.

Nagyon masszív és nagyon stabil az autó, annak ellenére, hogy extrém magasan ülünk benne. Adaptív menetmódjai között éles a kontraszt a takarékos és a sportos beállítások között, a normál, a komfort és az offroad mellett van egyéni mód, ahol lehet konfigurálni sportos hangot és takarékos motort – nekem ez jött be. A menetmódválasztó a motor- és a DSG-váltó, valamint a Haldex összkerékhajtás vezérlését is érinti, takarékos módban előszeretettel vitorlázik, ha elvesszük a gázt.

rs7

Szerencsére nem ültették le, így terepen továbbra is elboldogul – ahol a gumik engedik -, szabad hasmagassága 197 milliméter. A továbbfejlesztett összkerékhajtás a nyomaték 85 százalékát is képes egyetlen kerékhez irányítani, de alaphelyzetben csak előre küldi a nyomatékot. Önzáró differenciálmű helyett elektronikus XDS jár mindkét tengelyre, amely a kipörgő kerekeket fékezgeti. A Continental 235/45 R 20 méretű téli gumijai kiválóan tapadtak, a csúszós reggeleken sem okoztak különösebb izgalmakat. Hangja nem igazi, a vérbő hangzást rezonátor adja, művi, akárcsak az elődben.

rs5

Mennyibe kerül?

A tesztautónk minden jóval megkent felszereltséggel (a 625 watt összteljesítményű Canton hifi mind a tíz hangszórója szépen szól) 21 millió forintba került, ami még mindig mintegy 80 millió forinttal olcsóbb, mint egy fapados Urus. Alapáron 17,5 milliótól indul az üzlet, az aktuális árkedvezmény 600 ezer forint, Porsche Casco bónusszal további 100 ezer forintot le lehet csípni. A hétüléses kivitel felára 422 ezer forint.

Kép és szöveg: Biró Csongor

rs6

2 Comments on Skoda Kodiaq RS teszt: nem játék

  1. 17,5 millióért műanyag öntvény ajtó„kárpit”ok … :-))

    Ennél a Felicia is kulturáltabb és igényesebb volt 1995-ben.

  2. “Bár olcsóbb, mint egy hasonlóan felszerelt Enyaq iV, tankolni ugyanolyan gyakran kell…”
    Mire gondol a költő? A mondat szerkesztőért kiált. (Az Enyaq teljesen elektromos, nem lehet tankolni…)

Comments are closed.