Melyik lesz az év magyar családi autója?

Év Magyar Autója 2022

Év Magyar Autója
A Magyar Év Autója 2022 díjat több kategóriában osztják ki idén, többek között családi autókat is díjaz az öttagú zsűri. A jelöltek: Opel Zafira Life, Nissan Qashqai, Volkswagen Caddy, Volkswagen Golf Variant,

Opel Zafira Life
A Zafira története 1999-ben, az első generációval kezdődött, 20 évvel később a Zafira búcsúzott és átadta a helyét az új, immár PSA-Toyota fejlesztésű Zafira Life kisbusznak. Az opelesített kisbusz három méretben készül: az S változat 4,60 méter hosszú, a közepes M 4,95, az L-es pedig 5,30 méteres – és mindegyik akár kilenc személynek nyújt helyet. Az S kivitel tíz centiméterrel rövidebb a jelenlegi Zafiránál, az L variáns viszont 65-tel hosszabb, megközelíti a Vivaro Combi kisbusz méretét. A dízelmotoros verziók mellett elektromos kivitelben is kapható.

OpelZafiraLife_024

Nissan Qashqai
Az új Nissan Qashqai szabadidő-autóként és családi autóként is megállja a helyét. A japán márka hazai importőre, a Grand Automotive Central Europe Kft. ezért ebben a két kategóriában indítja az újdonságot a Magyar Év Autója 2022 díjért. Bár vonalvezetése ismerős, teljesen megújult a Nissan Qashqai a Renault-Nissan CMF-C, azaz közös kompakt platformján. Ugyan a karosszériája az elődnél 3,5 centivel hosszabb, 2 centivel nagyobb tengelytávolságú és 3,2 centivel szélesebb, valamint 2,5 centivel magasabb is, tömege a 41 százalékkal javított torziós merevsége ellenére is 60 kilogrammal csökkent. Csomagtartója 460 literes. Motorfronton a legnagyobb újdonság, hogy csakis lágy és teljes benzines-elektromos hajtáslánccal érhető el: az 1,3 literes turbós benzinmotor 12 voltos lágy hibridrendszert kap és 140, valamint 158 lóerős teljesítménnyel, 6 fokozatú kézi vagy az erősebbnél automatikus váltóval vihető. Az erősebb verzió összkerékhajtással is rendelhető, amivel az alapesetben csatolt lengőkaros hátsó futómű helyett már multilink rendszer is jár, de a kínálat csúcsa még nem ez, hanem a szabadidő-autók között versenyző E-Power verzió. Utóbbiban a kerekeket egy 140 kW-os (190 LE) teljesítményű villanymotor hajtja, van a rendszerben egy akkumulátor, amelynek a töltéséről 1,5 literes, 157 lóerős benzinmotor gondoskodik.

Qashqai

Volkswagen Golf Variant
Kombiként sokkal jobb kiállású a továbbra is MQB alapokra épült Golf, méretes, nyúlánk (hossza 4633 milliméter, szélessége 1789 milliméter, magassága 1498 milliméter, tengelytávolsága 2669 milliméter), ám marad egyszerű autó. Nem vitték túlzásba az arculatváltást – és ez így jó. Az utastérben tökéletes rend honol. A nyolcadik generációs, digitalizált, összekapcsolt és intuitív Golf összes kijelzője és vezérlőegysége digitális, hálózatba kapcsoltsága fejlett. Csomagtartója alaphelyzetben 611 literes, döntött ülésekkel 1642 literes. Az így kapott padló majdnem sík. A motorkínálat széles, többféle hibridben is elérhető.

vw_golf_variant

Volkswagen Caddy
Az utolsó csavarig újjáépítette a népszerű Caddy családi változatát a Volkswagen. Minden eddiginél praktikusabb lett, ráadásul takarékos és felkészült az új, digitális világra. Az ötödik generáció immár a Volkswagen moduláris keresztirányú (MQB) platformjára épült, ami jelentős mozgásteret adott a tervezőknek. A rövid változat tengelytávja 2755 milliméter, hossza 4501 milliméter (szélessége 1855 milliméter, magassága 1818 milliméter), ami pont elég arra, hogy hét ülést bepréseljenek, ám ilyenkor a csomagoknak nem nagyon van hely (191 liter marad). Ha az üléseket lehajtva hagyjuk, akkor azért bőven jut hely a csomagoknak. Ha kivesszük a hatodik és a hetedik ülést, akkor igazi nagy puttonyú kombit kapunk (1213 literes a csomagtér ilyenkor), amibe minden befér. Ha viszont költözéshez kell egy hasznos eszköz, kivehetjük az összes hátsó ülést és 2,5 köbméteres raktérben garázdálkodhatunk, így kisáruszállítóként számíthatunk a Caddyre.

caddy1

További részletek: www.evmagyarautoja.hu