Jobbak voltunk a németeknél

szerszámgyárát, ipari termelés
Tavaly novemberben az ipari termelés volumene 2,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, munkanaphatástól megtisztítva  2,1 százalékkal nőtt a termelés. Az előző hónaphoz viszonyítva 2,9 százalékkal emelkedett a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás – a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Ezzel szemben csökkent a német ipari termelés havi szinten a várt növekedés helyett.

A feldolgozóipari alágak többségében növekedést mért a statisztika, köztük az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában jelentős volt a bővülés. A legnagyobb súlyú járműgyártás azonban számottevően csökkent Magyarországon. A visszaesést elsősorban az okozta, hogy a globális félvezetőhiány miatt a gyárak kisebb kapacitással, illetve egy műszakos munkarendben dolgoztak. A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában kisebb mértékben esett vissza a kibocsátás. Ez a két ágazat adja a feldolgozóipari termelés 34 százalékát.    A múlt év első tizenegy hónapjában 9,9 százalékkal nagyobb volt az ipar teljesítménye, mint az előző év azonos időszakában.

A német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis azt közölte, hogy novemberben szezonális és naptári kiigazítással reáláron 0,2 százalékkal csökkent a német ipari termelés az októberi 2,4 százalékos emelkedés után. Elemzők 1 százalékos havi növekedést vártak novemberre.    A tavaly októberben elért 2,4 százalékos havi növekedés egy éve a legmagasabb volt.    A 2020 novemberéhez képest 2,4 százalékkal maradt el a német ipari termelés tavaly novemberben. Októberben 0,9 százalékos volt az éves elmaradás.    A válság által nem érintett utolsó hónappal, 2020 februárjával összevetve a német ipari termelés tavaly novemberben 7 százalékkal csökkent.

Az ipari termelés az energiaipar és az építőipar nélkül novemberben októberhez képest 0,2 százalékkal emelkedett Németországban. A félkésztermékek és fogyasztási termékek gyártása egyaránt 0,8 százalékkal nőtt, a gépek és berendezések gyártása 3,6 százalékkal hanyatlott, a beruházási javak termelése 0,6 százalékkal csökkent, a járművek és alkatrészeik gyártása 4,1 százalékkal bővült. Az energiatermelés 4,4 százalékkal esett havi bázison novemberben, az építőipari termelés pedig 0,8 százalékkal csökkent.