Díjazták a Qashqai biztonságát

Egy hónappal azután, hogy a vadonatúj Qashqai megkapta az ötcsillagos értékelést az Euro NCAP-től, egy díjjal is megjutalmazta a modellt a szervezet, mégpedig a kisméretű off-road (emelt hasmagasságú) kategória legbiztonságosabb címét nyerte el a modell.

Minden évben az Euro NCAP publikálja azt a listát, amelyen olyan autók találhatóak, amelyek jobban tejesítettek egyes kategóriákban, mint versenytársaik. A díj megítélését négy szempontnak való megfelelés alapján döntik el: a felnőtt utas, a kiskorú utas, a járókelő és a biztonsági vezetéstámogatói rendszerek – melyek különböző súllyal szerepelnek.

Az Euro NCAP 91 százalékra értékelte a Magyar Év Autója 2022 díjra jelölt Qashqai-t mind a felnőtt mind pedig kiskorú utasok védelmének esetében – amely kiemeli a modellt a versenytársak közül. A CMF-C platform egyik újdonsága a Nissan által kifejlesztett ultra-magas-szilárdságú acél elemek használata. Valamint a karosszéria úgy lett kialakítva, hogy az is pontosan meg lett határozva, hogy mely részeken érdemes megerősíteni a karosszériát, és mely részeket kell oly módon „meggyengíteni”, hogy ütközés esetén a gyűrődés, illetve a deformáció ne az utastérbe fejtse ki hatását.

Az autóba középső légzsákot is szereltek – első alkalommal a Nissan európai termékei között – ami megóvja a vezetőt illetve az anyósülésen ülő utast attól, hogy egy oldalirányú baleset esetén a fejük egymásnak ütődjön. Ebben a kategóriában például a Qashqai a maximális 16 pontot kapta. A maximum 24-ből 23,8 pontot kapott az autó a gyermek utas védelem esetén, és a maximális 12 pontot érte el a modell a gyerekülés védelem vonatkozásában. Az autó 70 százalékos értéket ért el a modell a kerékpárosok és járókelők védelmét tekintve. Az autó rendelkezik az intelligens vészfék-asszisztenssel, amely automatikusan fékez, ha gyalogost vagy kerékpárost észlel az autó várható nyomvonalában.