Belép a lengyel piacra a Mol, miután itthon megvette a Lukoil kútjait

A Mol 610 millió dollár értékű szerződést írt alá 417 lengyelországi töltőállomás vásárlásáról a Grupa Lotos SA-val és a PKN Orlennel, aminek eredményeként a magyar cég a harmadik helyre léphet elő a lengyel üzemanyag-kiskereskedelmi piacon – jelentette be az olajipari társaság.

A tranzakció részeként a Mol 185 magyar és szlovák töltőállomást ad el a PKN Orlennek, 259 millió dollár értékben.    Az ügylet a PKN Orlen és a Lotos fúziójának Európai Bizottság általi engedélyezésétől függ.
A felek megállapodtak a megvásárolt hálózat üzemanyag-ellátásáról is.     A lengyelországi tranzakcióval a Mol a tizedik országba lép be kiskereskedelmi üzletágával, portfólióját 1943-ról 2390 töltőállomásra növeli – tették hozzá a bejelentésben.     A megállapodás lezárását követően a Mol a lengyel üzemanyag-kiskereskedelmi piac meghatározó szereplőjévé válik, az ottani töltőállomásainak száma meghaladja a magyarországit

A Mol tájékoztatása szerint a vállalat 5 márkanév alatt működteti töltőállomásait a régióban, ebbe beletartozik a nemrégiben megvásárolt 120 OMV Slovenija, valamint Szlovákiában és Magyarországon a 95 új Lukoil töltőállomás is. Ezek a tranzakciók versenyhatósági jóváhagyás alatt vannak.

A vállalat közölte: a Mol megvásárolja a belföldi Lukoil-töltőállomásokat működtető Normbenz Magyarország Kft.-t.    A megvásárolt cég 79 töltőállomást üzemeltet Magyarországon Lukoil márkanévvel. A megállapodás annak a 2021 márciusi akvizíciónak a folytatása, amely során a Slovnaft, a Mol szlovák leányvállalata megvásárolta a Normbenz helyi cégét 16 ottani Lukoil-töltőállomással együtt – írták.