Tenegeralattjáró-vadász repülőgépet állított hadrendbe Norvégia

Boeing
Norvégia átvette a megrendelt öt Boeing P-8A Poseidon típusú felderítő repülőgépből az elsőt, amellyel a NATO-szövetséges ország bővíteni kívánja tengeralattjáró-vadász képességeit a stratégiailag fontos északi területeken.

A Norvég Királyi Légierő az új gépekkel váltja le mára korszerűtlenné vált flottáját. Az új tengeralattjáró-vadász repülőgépeket a sarkkörön belül található Evenes légibázison állítják rendszerbe.    Norvégia nagyjából 1,25 milliárd dollárt (400 milliárd forintot) költ a Boeing repülőgépgyár P-8A típusú gépére, beleértve a további felszerelést és támogatást is – mondta egy norvég tisztviselő.    A Boeing számára a szállítás mutatja védelmi üzletágának fontosságát, miközben az amerikai repülőgépgyártó azon dolgozik, hogy visszaszerezze a koronavírus-járvány és a 737 MAX újgenerációs gépek áttervezési költségei és értékesítésének nehézségei miatt elvesztett dollármilliárdokat.    A tengeralattjáró- és felszín alatti hadviselés, megfigyelés és felderítés elleni P-8-as a Boeing 737-800 Next Generation típusú utasszállító repülőgépén alapul.

A Boeing azt tervezi, hogy áprilistól kezdve havi 1,5-ről havi egy repülőgépre csökkenti a 737-es alapú katonai gépek havi gyártási ütemét – közölte a vállalat.    A szállítások Új-Zélandnak, Koreának és Németországnak 2022-ben, 2023-ban és 2024-ben történnek – közölte a  cég.

A Norvégiának szánt fennmaradó négy P-8-as előrehaladott gyártási szakaszban van, és 2022 folyamán adják át őket – tudatta az amerikai repülőgépgyártó.

Ahogy a környezet felmelegedésének hatására visszahúzódik a jégtakaró, úgy válik hajózhatóvá a Jeges-tenger egyre szélesebb sávja, Norvégia és más európai nemzetek szükségét látják a tengeralattjáró-vadászat és más képességek javítását ebben a térségben, hogy hozzájáruljanak az észak-atlanti szövetség megerősítéséhez.

 

1 Comment on Tenegeralattjáró-vadász repülőgépet állított hadrendbe Norvégia

  1. Az orbán kormány terveiben nem szerepel,hogy szintén vásárolnak ilyen repülőgépet!!???
    csak kérdezem
    barátilag
    J.L.

Comments are closed.